DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Így lehet kilenc év után újra világbajnok a Red Bull

Miután az egyéni elsőség sorsa Japánban már eldőlt Max Verstappen javára, most már csak a konstruktőri világbajnoki cím miatt kell „izgulnunk”. A kérdés ebben az esetben is inkább a mikor…

Japánban némi kellemetlen közjátékot, értetlenkedést és magyarázkodást követően avatták újfent világbajnokká Max Verstappent, ahol a holland igazi győzteshez méltóan vezetve nyerte meg a futamot, s Leclerc utolsó kanyarban elkövetett hibájának köszönhetően a vb-címet is.

Emiatt már csak a konstruktőri pontverseny tartogat izgalmakat számunkra, igaz, az sem túl sokat. Ahogyan az egyéni cím és Verstappen esetében, úgy a Red Bull és a csapat-vb szintjén is inkább a mikor a kérdés, mintsem a ki.



Az első ziccer a Red Bull számára az előttünk álló hétvégén, az USA Nagydíjon lesz, ott pedig rögtön igazán jó esélyekkel pályáznak első világbajnoki elsőségükre 2013-at követően. A képlet rendkívül egyszerű: az energiaitalosok legfeljebb 18 ponttal szerezhetnek kevesebbet, mint a Ferrari párosa, máskülönben Mexikóban próbálkozhatnak újra az osztrákok.

Az utolsó négy futamon ugyanis 191 pont szerezhető még összesen istállónként, a Red Bull pedig 165 egységgel van jelenleg az olaszok előtt. Mivel a texasi fordulót követően már csak 147 pontot lehet gyűjteni – pontegyenlőség esetén pedig a Red Bull számára kedvezne a végkifejlet –, a Ferrarinak legalább 19-cel több pontot kellene gyűjtenie az éllovas riválisnál.

A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy ha a Ferrari kettős győzelmet is aratna, ami mellé a leggyorsabb körért járó bónuszpontot is bezsebelnék, a két Red Bull-osnak akkor is elegendő lenne célba érnie a harmadik, negyedik helyen, de ha Verstappen vagy Perez nyerné a futamot és megszerezné a pluszpontot is, akkor sem kellene már tovább számolgatnunk.

Ha igazán szereted a motorsportokat, akkor van számodra egy jó hírünk: nemcsak a Facebookon, de már az Instagramon is megtalálsz bennünket. Kövess minket a legjobb képekért az Instán is!

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: