DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Sainz: Kritizáltak, mert megérkeztem a csatába

Frusztrálónak nevezte a Ferrari spanyolja, hogy először azért kapott kritikákat, mert nem tudta felvenni a versenyt csapattársával, majd amikor feljavult, akkor már nem látták ott szívesen.

Megragadta a 2022-es szabályváltozások adta lehetőséget a Ferrari, s az előző évek haloványabb és küszködősebb produkciója után idén egy győzelemre képes konstrukcióval rukkoltak elő. A szezont azonban nem egyformán kezdte a tavaly még kiegyenlített párharcot vívó két pilótájuk: míg Charles Leclerc két versenyt is megnyert az első háromból, Carlos Sainz tempója elmaradt a monacóiétól. Később aztán a spanyol is elkezdte felvenni a fonalat, Silverstone-ban meg is szerezte karrierje első F1-es győzelmét – addigra azonban már eldőlt, hogy kettejük közül legfeljebb Leclerc-nek van esélye harcolni Max Verstappennel a vb-címért, így sokan azt várták a Scuderiától, hogy egyértelmű csapatsorrendet állítanak fel.

Sainz pedig nem is tagadja, hogy frusztrálták ezek a hangok – főleg azért, mert előtte pedig azért kritizálták, mert nem volt elég közel a csapattársához: „Értem, hogy az első néhány futamot követően Charles egyértelműen egy lépéssel előrébb járt időmérős és versenytempó tekintetében egyaránt. Viszont a szezon közepén sokat fejlődtem. Egyre inkább kezdtem beleszólni a csatába, és bizonyos szempontból frusztráló volt, mert úgy tűnt, néhány ember nem akarja, hogy ott legyek a harcban” – nyilatkozta a spanyol az AS-nek adott interjúban.

sainz-ferrari-suzuka-f1-2022



„Eleinte azért kritizáltak, mert nem voltam ott, majd amikor odaértem, néhány azon morfondíroztak, mit keresek ott, hagynom kellene mindent Charles-nak nyerni. Frusztráló volt, különösen a média oldaláról. Kritizáltak, majd amikor én is beszálltam a csatába, már nem akarták, hogy ott legyek. De látható, hogy nem igazán fordítok nagy figyelmet arra, hogy mit mondanak.”

Sainz szerint az említett kritikusok ezzel azt az erősségét vennék el a Ferrarinak, hogy érzése szerint az övék az egyik legjobb pilótapáros jelenleg a Formula-1-ben: „Mattia és az egész csapat felismerte, hogy ez erényünk, az egyik erősségünk. De egyértelmű volt, hogy vannak olyan emberek, akik nem akarták vagy akarják, hogy két versenyző legyen azonos szinten. Talán ez mások számára kérdés, mert nekem meggyőződésem, hogy az a legjobb a csapatnak, ha a két pilóta a lehető legközelebb van egymáshoz.”

Az egyszeres nagydíjgyőztes ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a kritikák ellenére sem tört meg, továbbra is hisz magában és a képességeiben: „Sok éve vagyok már a Formula-1-ben, és többé-kevésbé tudom, hogyan működik ez a sport. Voltak nagyon jó éveim, olyanok, amelyek rosszul indultak és jól végződtek, vagy épp fordítva. Tudom, hogy végső soron ami fontos, az a fej. Hogy nyugodt legyél és bízz magadban. Talán ez az egyik erősségem. A ház is rám szakadhat, akkor is bizakodó maradok és próbálok jó eredményeket elérni anélkül, hogy ez befolyásolna. Tudom, hogy vannak dolgok, amikben fejlődnöm kell versenyzőként, de azt is tudom, hogy jó vagyok, képes vagyok bármely futamon ezt megmutatni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: