DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Albon: Sem a pályát, sem Kevint nem láttam

Szemléletesen írta le Alex Albon a Japán Nagydíj első körének áldatlan állapotait. A vízfüggönyben tíz méternél messzebbre nem látott, kapaszkodók alapján próbálta kitalálni, hol jár épp.

Alex Albon sem úszta meg a Japán Nagydíj kaotikus első körét, a thaiföldi pilóta Kevin Magnussennel koccant össze. Ennek következtében sérült meg a Williams, így Albon még a körben kiállni kényszerült. A pilóta szerint a rajtot sem szabadott volna engedni – szemléletesen írta le, mennyire rossz volt az időjárás:

„Tíz méternél messzebbre nem láttam. Ezek voltak a legrosszabb körülmények, amelyeket teljes versenyzői pályafutásom során tapasztaltam. Nagyon meglepett, hogy elrajtoltunk. Szerintem mindenki nagyon szerette volna, hogy elkezdődjön a verseny, viszont nem kellett volna” – idézi a The Race lap Albont.

„Egyáltalán nem láttam őt” – mondta el a Magnussennel történt kontaktról. „Semmit nem láttam magam előtt, a szemem sarkából azt figyeltem, hol van a fehér vonal, és abból tudtam, hogy a pálya valahol előttem van. Mintha egy flippergolyó ment volna a pálya egyik szélétől a másikig. Próbáltam a pályán maradni és valami kapaszkodót keresni, kerítést vagy fékezési referenciát, hogy kitaláljam, hol vagyok épp a pályán. Tapasztaltam hasonlót alacsonyabb kategóriában, de ilyen rossz sosem volt. Elég ijesztő volt, nagyon örülök, hogy senki sem sérült meg.”



Néhány adalékot Albon markáns véleményéről a Williams közleményében is találunk – bár a verseny utáni sajtóanyagok többnyire tompítják a versenyzők megnyilvánulásainak kritikus élét, ezúttal nem cenzúrázták a pilótát: „Különösen veszélyes volt a pályán, nagyon rossz volt láthatósági szempontból. Az igazat megvallva ez a legrosszabb, amit pályafutásom során valaha megtapasztaltam. 200 km/h feletti sebességgel megyünk ilyen időben, a pilótafülkében pedig százszor rosszabb, mint a külső vagy belső kamerák képén tűnik.”

Az első suzukai versenyén pontszerzésben bízó Albon egészen rövidre szabott versenyéről elmondta: „A rajtom nagyon jól sikerült, és igen elégedett voltam vele, de a rossz láthatósági körülmények miatt a mellettem levő autót sem láttam, ahogy a pályát sem. Enyhén összeértem Kevinnel, de épp a hűtőmnek ütközött. Esett a víznyomás és szivárgott, ezért le kellett állítani az autót” – idézi a Williams a versenyzőt.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: