DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Gasly: Elfogadhatatlan, ami történt

Az AlphaTauri francia versenyzője igencsak feldúlt volt amiatt, hogy egy beavatkozó traktor állt a pálya szélén a Sainz-baleset miatt. Az FIA indokolt, és egyúttal vizsgálat alá is vonták a pilótát.

Több incidenst is hozott a szakadó esőben a Japán Nagydíj első köre: a legnagyobb balesetet Carlos Sainz szenvedte el, aki felúszott a vízen és összetörte a Ferrariját. A történtek miatt előbb a biztonsági autót küldték pályára, majd rövidesen a piros zászlót is belengették.

Pierre Gasly igencsak feldúltnak tűnt a bokszba visszatérve: mint később kiderült, ennek oka az volt, hogy egy beavatkozó traktor mellett haladt el a Sainz-baleset helyszínén. „Atyaég, mi ez? Mi volt ez a traktor? Mi ez a traktor a pályán? Elmentem mellette, mintha… Ez elfogadhatatlan! Mi történt? Nem hiszem el…” – dühöngött a francia még az autóban ülve, csapatrádión.

 

Nem ő volt egyébként az egyetlen, aki panaszkodott a jelenet miatt: a RaceFans.net szaklap gyűjtése szerint Sergio Perez például úgy fogalmazott a mérnökének, hogy „Nem világos, hogy soha nem akarunk traktort látni a pályán?”.

Az FIA rövid közleményben reagált: „A biztonsági autót alkalmazták és a versenyt semlegesítették. A 10-es autó, amely sérült és bokszba ment a biztonsági autó mögött, ezt követően nagy sebességgel haladt, hogy felzárkózzon a mezőnyre. A romló körülmények között piros zászlót mutattak be, mielőtt a 10-es autó elhaladt az eset helyszínén, ahol az előző körben megsérült.”

A felvételek alapján valóban érkezett a piros zászló, de csak nagyjából egy vagy két másodperccel azt megelőzően, hogy Gasly a baleset helyszínére ért volna. Az onboard videók alapján az is látszik, hogy a traktor már akkor is pályán volt, amikor a safety car mögött haladó éllovas, Max Verstappen elhaladt az incidens színhelye mellett. A különbség persze, hogy a holland és a mezőny többi része lassú tempóban tette meg ezt, míg Gasly az összeszedett reklámtábla miatt orrkúpcseréje után nagyobb tempóban zárkózott még fel rájuk.

 

A felügyelők egyébként vizsgálni is fogják Gaslyt: a franciát amiatt idézték be a stewardok, mert túl gyorsan hajtott a piros zászlós jelzés alatt, miután elhagyta a baleset helyszínét.

A történtekre folyamatosan érkeznek a reakciók. Alexander Wurz, a GPDA elnöke Twitteren határozottan kijelentette, hogy ilyennek nem lenne szabad megtörténnie, míg Lando Norris a megszakítás közben ugyancsak posztolt a közösségi médiában: „Mi a franc. Hogy történhetett ez meg? Néhány éve ilyen helyzetben veszítettünk el valakit. Az életünket kockáztatjuk, főleg ilyen körülmények között. Versenyezni akarunk, de ez… elfogadhatatlan.”

Amire Norris is utalt, az természetesen Jules Bianchi tragikus kimenetelű balesete a 2014-es Japán Nagydíjról: a fiatal francia ugyancsak azért veszítette életét, mert egy beavatkozó jármű a bukótérben igyekezett menteni egy másik autót. A mostani eseményekre reagált Instagramon Bianchi apja, Philippe is: „Nem tisztelik a versenyző életét, nem tisztelik Jules emlékét. Hihetetlen” – írta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: