DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Villeneuve szerint a régi féktávok után még ötven méterre van a kanyar

Az exvilágbajnok kipróbálhatta az Alpine tavalyi F1-es autóját és az ő korábbi tapasztalataival összevetve rendkívül stabilnak találta, bár saját bevallása szerint az Ascarit nagyon óvatosra vette.

Szerdán Monzában beleülhetett a 2021-es Alpine-ba Jacques Villeneuve. 1997 Formula-1-es világbajnoka 2006-ban hagyta ott a száguldó cirkuszt, azóta leginkább nagy port kavaró kijelentéseivel, sajátos nyilatkozataival és értékeléseivel kerül be az F1-es hírekbe. Most viszont megtapasztalhatta, milyen egy újkori autó ebben a kategóriában – igaz, nem az idei, legújabb generációs Alpine-t vezethette.

„Az autó igazság szerint elég stabilnak bizonyult, elég egyszerű vezetni, de nagyon nagy a tapadás” – mondta Villeneuve a RacingNews365.comnak.

-00122028_339



„Az agyunk tényleg megküzd azzal, hogy felfogja ezt a sebességet. A földhöz vagyunk szegezve és olyan érzés, mintha egy filmet néznénk, de felgyorsítva. Impresszív. A szimulátorban töltött körök, illetve Esteban és Fernando körei alapján láttam, hogy hol vannak a féktávok és arra gondoltam, hogy emlékszem mindenre 15-16 évvel ezelőttről: az ívekre, a fékpontokra, hogy mit hogyan kell csinálni. Ez viszont már a múlté: ha azok alapjá fékezel, a kanyar még ötven méterrel arrébb lesz...” – magyarázta a kanadai a különbséget az ő idejéhez képest.

Villeneuve azt is hozzátette, hogy úgy érezte magát a féktávokon, mintha egy fékező ernyőt nyitottak volna ki mögötte és szerinte sosem ült még ilyen stabil autóban. Viszont a nyaka annyira megfájdult ebben a pár körben, hogy nehéz estére számított... Azt is hozzátette, hogy az agya már a szimulátorral is megküzdött, mert öszönösen várta az érkező erőhatásokat, amelyek természetesen nem jöttek és szinte rosszul lett ettől. Élesben aztán a hírek szerint tiszteletet parancsoló köridőket produkált, bár saját bevallása szerint a tempós Ascarit nagyon óvatosra vette...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: