DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Exkluzív: Megtudtuk a mogyoródi Alpine-teszt időpontját

A jövő héten, keddtől csütörtökig bonyolítja tesztjét a Hungaroringen az F1-es Alpine istálló – tudta meg a Formula.hu.

Mint ismeretes, az Olasz Nagydíj versenynapján szivárgott ki, hogy az évad végén az Aston Martinhoz távozó Fernando Alonso utódját kereső alakulat a mogyoródi pályára tervez egy olyan gyakorlást, amely során több, a felszabaduló volánra esélyes pilótát készülnek kipróbálni. A teszt időpontjáról egészen mostanáig csupán annyit lehetett tudni, hogy „valamikor a Szingapúri Nagydíj előtt” ejtik meg.

Az Alpine magyarországi tesztjét felfokozott várakozás előzi meg, mivel úgy hírlik, hogy a csapat egyfajta képességfelmérőnek szánja a gyakorlást. Az utóbbi napokban a nemzetközi sajtó több versenyzőt is összefüggésbe hozott a csapattal, s a Formula.hu forrásai szerint közülük legalább hárman (de akár többen is) biztosan vezetik is majd az Alpine autóját. Mivel az esemény privát teszt, lapunk megkeresésére a csapat nem kívánta kommentálni az eseményt, forrásaink szerint azonban a tavalyi, A521-es modellt küldik pályára, amellyel Esteban Ocon diadalmaskodott a 2021-es Magyar Nagydíjon.

alpine_2



Információink szerint az Alpine juniorja, az F2-es bajnokság 4. helyén álló Jack Doohan biztosan bizonyíthat, de autóba ül a Formula-E világbajnoka, a Williamsnél Monzában beugróként bombaformában debütáló és az Alpine jelöltlistáján is előkelő helyen szereplő Nyck de Vries is. Ha minden igaz, jó esély van Colton Herta felbukkanására is. Az IndyCar fenegyereke az elmúlt hetekben az AlphaTauri célpontja volt, de a versenyzéshez szükséges szuperlicensz hiányában a Red Bull család kisebbik formációja látszólag lemondott róla.

Az amerikai pilóta mögött komoly lobbierő mozdult meg az elmúlt hetekben, mivel azonban nincs elegendő szuperlicenszpontja, az „F1-es pilótajogosítványt” csak külön engedéllyel kaphatná meg. Ugyan a regulák szerint erre lenne lehetőség, ám az utóbbi időben szakmai berkekben széleskörű és ádáz vita zajlott arról, hogy Herta megkaphatja-e így a szuperlicenszet vagy sem. Monzában a Formula.hu által megkérdezett források biztosra vették, hogy az amerikai nem részesül majd ilyen kedvezményben: ez kérdőjelessé teszi, hogy lehet-e érdemi esélye arra, hogy 2023-ban F1-es versenyzőként szerepeljen, ám a jelek szerint az Alpine szeretné élesben is felmérni a képességeit.

Felmerült, hogy felbukkanhat Mick Schumacher és Sebastian Vettel is az A521 volánja mögött, azonban lapunk forrásai szerint a jelenlegi mezőny két németje nem ül autóba az egyébként zárt kapuk mögött bonyolítandó tréningen. A négyszeres világbajnok egyébként az Olasz Nagydíj hétvégéjén többször is elmélyült beszélgetést folytatott az Alpine menedzsmentjének prominens tagjaival. Noha egyesek úgy vélték, hogy a visszavonulását a nyári szünet előtt, épp a Hungaroringen bejelentő Vettel a pártfogoltját, Mick Schumachert próbálta helyzetbe hozni, forrásaink szerint sokkal inkább arról volt szó, hogy a csapat vezetői arról egyeztettek a némettel, hogy visszavonulás helyett csatlakozzon Esteban Oconhoz az alakulat kötelékében.

FRISSÍTÉS: A nemzetközi sajtóban megjelentek mellett a Formula.hu forrásai is megerősítették, hogy Antonio Giovinazzi is jelen lesz a teszten és autóba is ül majd.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: