DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Leclerc az élen Russellt és Verstappent megelőzve az időmérő előtt

Három csapat is esélyes lehet a pole-pozícióra Zandvoortban, a Ferrari, a Mercedes és a Red Bull is bizakodhat a kvalifikációt megelőzően. Leclerc hangolt a leggyorsabban.

A pénteki nap után főleg az volt a kérdés a szombat délben megrendezett harmadik szabadedzésen Zandvoortban, hogy megérkezik-e a Red Bull egykörös tempója – pénteken a Ferrari és a Mercedes bizonyult gyorsnak, de nagyon szoros volt a mezőny és egy-két köridő azért arra utalt, hogy bőven hagytak még tartalékot a csapatok.

A várakozásoknak megfelelően a Red Bull is nyitotta meg a gyakorlást, Sergio Perez egy 1:13,7-es körrel nézett körbe a pályán, majd nem sokkal később megérkezett Max Verstappen is, aki 1:12,3-mal jelezte, hogy van tempó a világbajnok autójában. Ezzel együtt nem volt elégedett a holland, aki jelezte, hogy már ez az egy kör is kivette a gumikból a tapadást, viszont a többiek így is messze elmaradtak tőle: csak George Russell fért be kilenc tizeden belülre, de a tartalékot most is jól mutatta, hogy Mick Schumacher hozta be a harmadik helyre a Haast az első próbálkozások során.

Húsz perc elteltével jöttek a javítások, Leclerc, Hamilton, Sainz és Russell zárkózott fel Verstappen mögé, de mindannyian öt-hét tizedmásodpercet kaptak a címvédőtől, aki váratlanul erős kört rakott össze – másodjára is. Ezt pedig a többiek végül meg sem tudták igazán közelíteni, majd húsz perccel az edzés vége előtt Alexander Albon világított rá, hogy még mindig nem feszítik az érintettek ezt a dolgot: lila utolsó szektorral a harmadik helyre (!) ugrott fel a Williamsszel, a jelek szerint ő időmérős beállításokat használt, a többiek viszont még nem igazán. 

Ezt pedig az is igazolta, hogy ezt követően Sainz is felrakott egy új szett lágy gumit és 1:19-cel átvette a vezetést, ez már „időmérősebb” szimuláció volt – hamarosan megérkezett a hosszú perceket a bokszban töltő (szerelték a Ferrarit) Leclerc, aki viszont több mint három tizedet (!) adott csapattársának. A maranellóiak tehát átvették a vezetést és az első két helyet, de a Mercedes is beszállt a buliba a hajrában: Russell nem egészen egy tizedes hátránnyal a második helyet hozta, míg Hamilton negyediknek jött be Verstappen elé. A végén pedig még a Red Bullok is próbálkoztak egyszer, de Perez csak a hatodik helyre, Hamilton mögé fért be, míg Verstappen kettőt is hibázott, ezekkel együtt kéttizedes lemaradással a harmadik pozíciót szerezte meg.

16_10



Az állás az utolsó percekben már nem változott, az időmérő előtt úgy tűnik, hogy nagyon kiegyenlített a küzdelem: a két Ferrari és Verstappen is mehet a pole-ért, a Mercedesek közül Russell szinte tökéletes körrel lett második, Perez van egy kicsit lemaradva az élmezőnyben. A középmezőnyt illetően az Aston Martin nagyon magabiztos, Vettelnek és Strollnak is voltak átmeneti lila szektorai (az elsőben) és a két Haas is jól mozgott, a McLaren pénteki jó tempója viszont eltűnt és az Alpine-ok közül is csak Alonso mutatott életjeleket. Albon is okozott némi meglepetést, az AlphaTauri és az Alfa Romeo viszont kissé reménytelen helyzetben van a kvalifikációt követően. 

A harmadik szabadedzés végeredménye:

ere

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: