DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek
F1

Verstappen lesz az új Hamilton?

Az elmúlt másfél év és különösen a jelenlegi teljesítmény alapján könnyen előfordulhat, hogy ugyanolyan rémuralmat hoz az F1-re Verstappen és a Red Bull, mint Hamilton vagy Schumacher.

Max Verstappen hétvégén aratott egészen elképesztő győzelme többeket is aggaszt: természetesen főleg a Ferrari részéről vélekednek borúlátóan a Red Bull és főleg a címvédő formájáról, de másoik is felvetették, hogy mi lesz, ha a módosított szabályok és a fejlesztések miatt az energiaitalosok ilyen fölényben maradnak. A 14. rajthelyről való győzelemmel (méghozzá közel egy bokszkiállásnyi előnnyel a saját csapattársa előtt) olyan időket idézett meg Verstappen, amelyeket sokszor láttunk már: legutóbb Lewis Hamilton és a Mercedes előadásában, korábban átmenetileg Sebastian Vettel és a Red Bull produkált hasonlót, míg Michael Schumacher és a Ferrari a kétezres évek elején lógott ki ennyire a mezőnyből.

Schumacher sorozatban öt vb-címet aratott és ez idő alatt 49 futamot nyert, Vettel négy év alatt négy vb-címet és 34 futamgyőzelmet húzott be, Hamilton hét év alatt hatszor lett világbajnok és 73 versenyt nyert, míg Verstasppen most vághat bele ebbe a dominanciába: másfél év alatt 19 futamgyőzelmet aratott már és csak matematikailag nem biztosította be sorozatban második vb-címét.

-00122005_484



„Nyilvánvaló, hogy hamarosan valaki elkezd keseregni azon, hogy egy pilóta dominál, ahogy az volt Michael Schumacherrel és Lewis Hamiltonnal, illetve másokkal is. Panaszkodni fog ahelyett, hogy elismerné azt a magas szintű teljesítményt, amit a Red Bull és Max szállít. Azért remélem, hogy ez csak pályaspecifikus volt és a Ferrari, illetve a Mercedes közelebb lesz a következő futamokon” – írta erről Martin Brundle, a Sky Sports riportere.

„Nem Verstappen hibája, hogy ilyen bombaformában volt, ahogy az autója is, de őszintén szólva az volt az ember érzése, hogy ha a rajtnál még a bokszban nézegette volna a bankszámlakivonatait, akkor is ő nyerte volna meg” – tette hozzá.

A Ferrarinál megbízhatósági problémák, stratégiai baklövések és a pilóták malőrjei követik egymást, a Mercedesnek egyelőre fogalma sincs arról, hogy merre kellene fejleszteni, a többieknek nincs meg a hátterük ahhoz, hogy beleszóljanak a csatába, míg a Red Bull minden téren tökéletes helyzetbe hozta magát – benne van, hogy készülhetünk az újabb rémuralomra...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: