DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. március 31. péntek
F1

Alonso: Nem is kaptam ajánlatot az Alpine-tól

Világosan elmondta a spanyol pilóta, hogy mikor, miért és hogyan döntött az Alpine-tól való távozás és az Astonhoz igazolás mellett. Piastri ügyén ő is meglepődött.

A Belga Nagydíj csütörtöki sajtónapján kellett először azzal kapcsolatos kérdésekre válaszolnia Fernando Alonsónak, hogy miért hagyja el a szezon végén az Alpine-t és miért igazol az Aston Martinhoz. A spanyol pilóta kiemelte: nem kapott ajánlatot az enstone-iaktól, ezért is döntött a távozás mellett.

„Természetesen van benne rizikó, ahogy minden döntésben, mert senkinek nincs kristálygömbje, hogy megmondja, mi fog történni. Viszont az F1-ben és a sportban vagy nyerünk, vagy nem. Az, hogy negyedikek vagy kilencedikek, vagy tizenharmadikak vagyunk, az nem számít. Elsők vagyunk, vagy nem. Mindannyian azért az egy helyért vagyunk itt és úgy éreztem, hogy ennek elérése a következő szezonban nem lehetséges, így ez tűnt a legjobb döntésnek. A projektnek megvannak az alapjai a jövőre nézve, amik általában a sikerhez kellenek, meglátjuk, hogy sikerül-e lerövidítenünk a fejlődés idejét és gyorssá tennünk az Aston Martint már jövőre” – ecsetelte döntése hátterét a Formula.hu jelenlétében.

Újságírói kérdésre végül részletekbe is belement a döntés megszületésével, a folyamattal kapcsolatban, bár elsőre kicsit ódzkodott ettől...

„Túl sok részletet kérdezel... De azzal nincs problémám, hogy elmondjam: minden akkor kezdődött, amikor Sebastian bejelentette a visszavonulását. Az Aston várta ezt, örültek volna, ha Sebastian marad még egy évre, de ő másképp döntött. Ekkor kezdtek el pilótákat hívogatni, akik iránt érdeklődtek, én is köztük voltam, akik még elérhetőek voltak. Ott és akkor elkezdtük beszélgetni a feltételekről, az elvárásokról. Aztán megegyeztünk, hétfőn reggel aláírtam a szerződést és be is jelentettük gyorsan, mielőtt kiszivároghatott volna.” 

-00122033_097„Azt pedig nem titkoltam eddig sem egyetlen sajtótájékoztatón sem, hogy elégedett voltam a fejlődéssel, hihetetlen út volt visszatérni az F1-be az Alpine-nal, amit a saját csapatomnak, a családomnak  tekintek, nagy dolgokat értünk el együtt. Viszont valamiért hónapok óta nem haladtunk előre és így logikus döntésnek tűnt ez, mert az Aston nagyon akart engem, bízott a képességeimben a pályán és a projekt fejlesztésében is. Közben pedig több hónapnyi tárgyalás után szabad volt az ülésem egy fiatalabb, tehetséges pilóta számára, mint Oscar, így ez tűnt a jó lépésnek, egy olyan helyzetnek, amivel mindenki nyer.”

Alonso arra is reagált, hogy Otmar Szafnauer nem tudott semmit a döntéséről és arról, hogy távozik.

„Ez igaz, Otmar valószínűleg nem tudott semmit. Viszont szóltam Laurent Rossinak, Luca de Meónak, a szerelőimnek és a mérnökeimnek a bejelentés előtt, azok, akik benne voltak a tárgyalásokban, megkapták az információt az Aston-bejelentés előtt. Otmar nem volt benne a tárgyalásokban, szóval valószínűleg Laurent és Luca nem hívták fel őt, így meglepődött. Viszont akikkel tárgyaltam, azoknak szóltam róla.”

Piastri döntéséről nem mondott semmit, csak annyit, hogy nehéz hogyan kommentálni, meglepődött ő is, ahogy mindenki más. Ami pedig azt illeti, hogy Flavio Briatore és Mark Webber benne volt-e egy összeesküvésben (ezt Szafnauer pendítette meg), kimondott egy nagyon fontos dolgot, amire a Formula Podcastben is utaltunk már: hivatalosan nem kapott szerződésajánlatot az Alpine-tól. 

„Szomorú és dühítő volt olvasni ezt. Én hoztam a döntést, meg is magyaráztam, hogy miért. Hónapokig beszéltem a csapattal a szerződéshosszabbításról, de hivatalosan semmilyen ajánlat nem érkezett, semmi nem történt, majd az Aston felhívott Sebastian visszavonulása után. Ha Seb folytatja, akkor talán ez az egész nincs, így mindenesetre könnyű és világos döntés volt ez a részemről. Ami ezután történt, akár Oscarral, akár mással, az teljességgel rajtam kívül álló dolog. Oscar hihetetlen tehetség bárki számára, én két évig dolgoztam vele, a legjobbakat kívánom neki. Ahogy az Alpine-nak is, mert a szívemben mindig ez lesz az én csapatom.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: