DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Horner: Nem ülhetünk ölbe tett kézzel

Ugyan a pilóták és a csapatok pontversenyében is jelentős előnnyel rendelkezik Max Verstappen és a Red Bull, csapatfőnökük szerint nem dőlhetnek hátra, hosszú lesz még az idei szezon.

Christian Horner nagyon óvatosan fogalmazott a Sky Sports F1 jelenlétében annak ellenére, hogy szezon második felére jelentős előnnyel érkezik a Red Bull mindkét értékelésben. 2022-ben eddig 13 futamból kilencet megnyertek: Max Verstappen nyolcat, Sergio Perez egy versenyt fejezett be az élen. A pilóták értékelésében Verstappen 80 pontos előnyt birtokol Charles Leclerc előtt, míg a csapatok értékelésében a Red Bull 97 ponttal előzi meg a Ferrarit. A nyers erőt tekintve a Ferrari vitathatatlanul gyorsabb a pályán, de míg a Red Bull a kezdeti megbízhatósági problémáit gyorsan orvosolni tudta, addig a Ferrari még mindig nem képes megnyugtatóan megoldani az összes technikai problémáját. A Red Bull továbbá sokkal jobb döntéseket hoz a pálya mellett is, például a versenyek közbeni stratégia kialakításában és megvalósításában a riválisuk fölé nőttek.

 



A kényelmes előny ellenére Horner óvatosságra intett: „Ez nagyon megnyugtatónak látszó előny, de még sok verseny van hátra a szezonban. A dolgok könnyen el tudnak romlani. Például a Magyar Nagydíjon mindössze 12 kilométer választott el minket egy kuplunghibától, de szerencsések voltunk, hogy ez az időmérőn derült ki és nem a futam előtt a rajtrács felé tartva. Több más esetben a pilótáink alulkormányzottságot tapasztaltak, amit még nem minden pályán tudunk kiküszöbölni. Ezek is azt mutatják, hogy több olyan terület van, ahol dolgoznunk, fejlesztenünk kell.”

A Belga Nagydíjon életbe lép az új technikai direktíva, amit a pattogás csökkentése érdekében vezetnek be. Egyes elemzők szerint ez érinteni fogja a Red Bull teljesítményét is, de Horner magabiztosan jelentette ki, hogy semmilyen hatással nem lesz az autójukra az új szabály. Nem hagyta viszont ki a lehetőséget, hogy odaszúrjon a szabályalkotóknak: „A Ferrarinak nagyon gyors autója van és a Mercedes is rohamosan fejlődik, szóval talán mégsem kellene bevezetni semmilyen technikai direktívát Spában!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: