DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

Ferrari: Csak az ellenőrzés számít a költségeknél

Laurent Mekies szerint nem a konkrét, dollárban meghatározott szám a lényeges, amikor a költségsapkáról beszélünk, csak az, hogy mindenkivel betartassák ezt a fontos szabályt.

A RacingNews365.comnak adott exkluzív interjút Laurent Mekies, a Ferrari sportigazgatója. Mekies 2018-ban igazolt a Scuderiához, azóta tevékeny részese annak, hogy az istálló visszataláljon a győztes útra – előtte mérnökként dolgozott, így komoly rálátása van mindenre, amire szükség van a sikerhez.

„Habár nem látunk erre sok példát, de ez mégis egy természetes váltás: manapság már ugyanúgy tisztában kell lenni minden szabállyal a technikai részen is, ezt szokjuk meg mérnökként, az egész sport egy kerek egész, úgyhogy nem meglepő” – válaszolta arra, hogy mennyire furcsa az, hogy mérnökből sportigazgató lett. 

-00122019_008



„Én látom el a versenyigazgatói feladatokat és a stratégiáért felelős vezető, Inaki Rueda tanácsadóként segíti a munkámat, aki szintén mérnöki háttérrel rendelkezik. A szerepem az, hogy biztosítam: a csapatnak mindene adott legyen ahhoz, hogy sikert érjen el. A versenycsapat több részlegből áll össze, a technikai és nem technikai részlegek együtt adják ki az utazó csapatot. A futamok között visszatérnek a gyárba és a mi dolgunk az, hogy a megfelelő környezetben dolgozhassanak és hogy a munka a lehető leghatékonyabban történjen. Azt akarjuk, hogy minden tehetség kibontakozzon” –  beszélt kicsit a munkájáról Mekies.

Szerinte egyébként a költségplafon és a versenynaptár folyamatos bővítése is komoly kihívást jelent a csapatok és így az ő számára is.

„Örülünk a naptár bővülésének, mert ez jó a sportnak, hiszen nagy érdeklődést jelent. Nálunk az embert helyezzük a projekt középpontjába, így azt akarjuk biztosítani, hogy számukra minden feltétel adott legyen a munkához. A mi embereink több versenyhétvégén fognak dolgozni, viszont maguk a hétvégék könnyebbé váltak, mint pár évvel ezelőtt, méghozzá a Parc Fermé miatt, mert amúgy hajnali négyig is ott lehetne lenni. Ami pedig a költségsapkát illeti: nem a számok számítanak, vagy az infláció, vagy ilyesmi. Egy dolog számít: az ellenőrzés és a szabályok betartása. Évekig, évtizedekig csiszoltuk a szabályokat az F1-ben, ez pedig nagyon lekorlátozza a topcsapatokat, ezért extrém módon kell rendszabályozni, ez kulcsfontosságú.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: