DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Előrejelzés a Formula-1 Spában megrendezésre kerülő 2022-es futamára

A fogadóirodáknál Max Verstappen a legesélyesebb Charles Leclerc-t és Lewis Hamiltont megelőzve, de a vb-éllovas holland előnye előzetesen megkérdőjelezhetetlen.

A Formula-1 Belga Nagydíjára 2022. augusztus 28-án kerül sor. Addig is a pilóták és a csapatok szabadságon vannak, és remélhetőleg kipihenve, újult erővel térnek vissza a hosszabb nyári szünet után. Mivel addig még van egy kis id,ő megpróbáljuk előrejelezni, hogy mi várható a Belga Nagydíj során. Ez természetesen csak egy előzetes összefoglaló a versenyről, a Formula-1 további tudnivalóival kapcsolatban érdemes felkeresni a legjobb Formula-1-es fogadási tippek online útmutatóját. 

Az Ardennekben megrendezésre kerülő verseny helyszíne az ikonikus Circuit de Spa-Francorchamps lesz. Ez a verseny lesz az tehát első, miután a csapatok és a versenyzők visszatérnek a nyári szünetről. Egyelőre csak remélni lehet, hogy az időjárás idén nem befolyásolja a versenyt, miután a 2021-es eseményt a szakadó eső miatt a Safety Car mögött mindössze egy teljes körre rövidítették le. A rövid verseny győztesének Max Verstappent hirdették ki. A belga Spa egyike az F1-es versenynaptárban megmaradt "igazi" pályák egyre csökkenő számának, és a világ legjobb kanyarjainak némelyike található itt meg. 

A pálya bemutatása

Az Ardennek szívében található Circuit de Spa-Francorchamps a Formaul-1 egyik legendás pályája. A naptár leghosszabb pályája, saját mikroklímájával és hatalmas magassági változásaival a Belga Nagydíj mindig kiszámíthatatlan.

Spa-Francorchamps az egyik eredeti versenypálya, amely még városok közötti versenyt tett lehetővé. Az eredeti kilenc mérföldes pálya Malmedy, Stavelot és Francorchamps városokat kötötte össze egy háromszög alakú pályán. A közutakat is magában foglaló pályát 1920-ban Jules de Thier és Henri Langlois Van Ophem tervezte, és nem sokkal később rendezték meg itt az első versenyt. A pálya fennállásának első éveiben csak motorkerékpárversenyeket rendezett, mígnem a Le Mans-i 24 órás verseny sikerét követően Spa saját egynapos versenyt rendezett az autók számára.

Az első Belga Nagydíjat 1925-ben rendezték, és Antonio Ascari, a későbbi Forma-1-es világbajnok Alberto Ascari édesapja nyerte meg. 1930-tól további nagydíjakat rendeztek itt, 1939-ben pedig a pálya kiegészült az ikonikus Radillion és Eau Rouge kanyarokkal. Maga az 1939-es verseny nehéz körülmények között zajlott, és Richard Seamen halálához vezetett, aki az élről esett ki. Az 1939-es verseny volt az utolsó a második világháború kitörése előtt. A pálya környéke szerepet játszott a háborúban. Ezt követően Belgium ikonikus pályája egyike volt annak a hét pályának, amely 1950-ben részt vett a Forma-1 első bajnokságában. Azt a versenyt a legendás Juan Manuel Fangio nyerte. A pályát 1979-ben újjáépítették, és bár az új nyomvonal csak fele olyan hosszú, mint az eredeti, 7,004 kilométerével még mindig a leghosszabb a jelenlegi versenynaptárban.

-00122031_339



Mikor kerül sor a 2022-es belga Formula-1-es futamra?

A 2022-es Belga Nagydíj a nyár végén ismét megrendezésre kerül. A rendezvényre augusztus 26-án, 27-én és 28-án kerül sor. A versenyhétvége szokás szerint három edzéssel, a kvalifikációval és a futammal zajlik. Az idei tizennegyedik nagydíj 44 körön keresztül zajlik majd a 7,004 km-es Circuit de Spa-Francorchamps pályán Belgiumban. 

Belga Nagydíj 2022 előrejelzések

Természetesen az egyik fő kérdés, ami a rajongókat foglalkoztatja, hogy ki nyeri a Formula-1-es Belga Nagydíjat 2022-ben. Ennek az előrejelzéséhez figyelembe vesszük azt, hogy a fogadóirodáknál melyik pilóta hogyan áll. Ezeket az előrejelzéseket számos statisztika alapos elemzésével készítik, amelyek során figyelembe veszik a versenyzők és a csapatok korább teljesítményét, a pályán korábban elért eredményeket, a várható időjárást és még sok minden mást is.  

Mint mindig, most is Max Verstappen áll az élen a legjobb oddsokkal az online sportfogadóknál. Egy Spa-Francorchamps-i siker biztosítaná az idei kilencedik győzelmét jelentené, és még nagyobb előnye lenne ellenfeleivel szemben. Verstappent a sorban Leclerc, Sainz, Russell és Hamilton követi, azonban távol vannak a 258 pontos holland pilótától.

Charles Leclerc és Lewis Hamilton a második, illetve a harmadik legjobb esélyekkel rendelkezik. A Ferrari pilótája egy kicsit megelőzi a brit szupersztárt, mivel a második legjobb eredményt érte el a tabellán. Jelenleg fej-fej mellett halad Sergio Perezzel az ezüstéremért 178, illetve 173 ponttal.

Hamilton magyarországi második helye ellenére is csak a hatodik helyen áll a tabellán 146 ponttal, de ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne esélye arra, hogy megnyerje a Belga Nagydíjat. Összegezve a fogadóirodák által jósolt esélyeket azonban elmondható, hogy a belga futam esélyese továbbra is Max Verstappen. Őt követi Charles Leclerc, bár nem túl szorosan, de mivel technikai sportágról van szó, így bármikor érhetik meglepetések a versenyzőket és a nézőket is. A harmadik helyen pedig Lewis Hamilton áll. Persze az, hogy ők hárman bonthatnak-e pezsgőt a verseny végén, még kérdéses. Ne feledkezzünk el arról, hogy a Belga Nagydíj rengeteg meglepetést szokott okozni, és nagyon nehéz előre megjósolni, hogy mi lesz a futam eredménye. Könnyen előfordulhat, hogy a technikai malőrök, vagy az időjárási viszonyok teljes egészében felboríthatják a futamot, ahogy arra már nem egyszer volt példa. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: