DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 8. kedd
F1

Wolff: Muszáj lépni valamit a pattogásra

Toto Wolff szerint nincs más opciója az FIA-nak, mint a reakció, mert tények és szakértői vélemények támasztják alá azt, hogy a delfinezés káros a pilóták egészségére. Nem számít, hogy ki mit mond.

Már a nyári szünet után szabályozni fogja az FIA, hogy az F1-es autók milyen mértékben pattoghatnak az úton, 2023-ra pedig új szabálycsomaggal szeretnék mindezt kordában tartani. Idén Bakuban tetőzött ez a téma, a gyors utcai pályán több autónak is jelentős gondjai támadtak a jelenséggel, a pilóták pedig komoly fájdalmakról és jelentős egészségügyi kockázatokról számoltak be – Toto Wolff, a Mercedes vezére szerint ezt már csak azért sem lehet figyelmen kívül hagyni, mert az NFL-ben sem vettek tudomást sokáig arról a döntéshozók, hogy a fejre mért ütések milyen károkat okoznak a sportolóknak.

„Nagyon egyszerű a helyzet: mi mindig azt mondtuk, hogy csinálhatjuk a semmit, vagy cselekedhetünk helyesen. Megkérdezhetjük, az FIA is megkérdezheti az egészségügyi szakértőket, hogy egy-két hertz rezgés néhány perc alatt agykárosodáshoz vezethet hosszabb távon. Most hat hertzről beszélünk órákon keresztül. Az FIA-nak nincs más lehetősége, mint cselekedni és szerintem irreleváns, hogy békén akarják-e hagyni a dolgokat vagy hogy valakik ellene, vagy mellette lobbiznak-e” – mondta Wolff az Autosportnak adott interjújában.

-00122028_793



„Ez egy egészségügyi kérdés, amire választ kell adni. Az említett dolgok tények, ez a valóság. Nem hiszem, hogy az FIA csapata hagyja magát manipulálni bármilyen irányba. A pilóták megtették a kijelentésüket, a hozzáértő specialisták és orvosok konzultáltak és az lett az eredmény, hogy ez hosszabb távon nem jó. Az FIA azt mondja, hogy nem akar NFL-szituációba kerülni” – tette hozzá, majd kijelentette: nem számít, hogy ők már megoldották-e a gondjaikat.

„Lehet azt mondani, hogy mi már közben megértettük az autónkat, megoldottuk a gondokat, pole-pozíciót szereztünk, ne változtassunk. De ez irreleváns, mert olyan mértékű a pattogás és a delfinezés, ami rossz a versenyzőknek. Hogy megoldottuk-e mi és minden más csapat? Talán igen, talán nem, nem voltunk mostanában pattogós pályán. Kell-e elővigyázatosságból megelőző lépéseket tennünk a következő szezonra? Igen, hogyne.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: