DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek
F1

Mást akar az autótól Verstappen és Perez

A mexikói szerint ez okozhatja a közöttük lévő különnbséget: másképp adagolják a gázt és másképp fékeznek, Verstappen pedig élesebb, túlkormányozottabb autót kedvel, mint ő.

2021-ben még finoman szólva is felemás teljesítményt nyújtott a Red Bullnál Sergio Perez, a mexikói pilóta nehezen találta az összhangot az autóval, egy körön és versenytempóban is elmaradt Max Verstappentől, az év nagyobb részében hasonló hátrányban volt a hollandhoz képest, mint korábban Alexander Albon vagy Pierre Gasly, csak az autó ezúttal előrébb helyezkedett el az erősorrendben. 2022-ben azonban már nemcsak egy-egy villanás jut Pereznek, hanem folyamatosan jól teljesít, bár az is világos, hogy az autó fejlesztése nem a neki kedvező irányba zajlik, hanem Verstappen ízlése szerint, ezért az idény eleji pole-ja és győzelme óta azért kicsit visszaesett a teljesítménye.

„Egyértelműen segített nekem az, hogy változtak a szabályok és az is, hogy ez már a második évem a csapatnál. Sikerült fejlődnöm, szerintem otthonosabban érzem magam az autóban” – nyilatkozta a RacingNews365-nek adott interjújában Perez.

-00122021_331



A pilóta azt is elárulta, hogy a Verstappenhez viszonyított különbség abból is fakad, hogy sokszor egészen mást várnak az autótól, más beállításokat keresnek; a holland például sokkal túlkormányozottabb autót szeret. 

„Néha nagyon közel vagyunk egymáshoz, bizonyos hétvégéken extrém közel, aztán kevésbé közel. A legnagyobb különbség köztük az, ahogy a gázpedált használjuk és ahogy fékezünk. Ezen felül viszont nehéznek találom a pilóták közötti összehasonlítást a vezetési stílus terén, mert minden esetben más. Ettől egyébként nem lesz nehezebb fejleszteni az autót, mindketten szorgalmazunk valamit, a csapat fejleszt, mi pedig megpróbáljuk a legtöbbet kihozni belőle. Nos, jó lenne úgy fejleszteni, hogy minden téren javul és komplettebb legyen.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: