DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Ezért gyengébb a futamokon a McLaren

Az időmérőkön gyakran megvillan a wokingi istálló, a versenyeken viszont rendre haloványabb a teljesítményük: erre igyekezett magyarázatot adni Andreas Seidl csapatfőnök.

Egyértelműen kirajzolódó tendencia idén a Formula-1-ben, hogy a McLaren rendre erősebb a kvalifikációkon, mint másnap a futamokon: Lando Norris például többször is befurakodott a Mercedesek közé a nyári szünetet megelőző nagydíjhétvégék időmérőin, vasárnapra viszont a legtöbbször visszaesik a wokingiak tempója. Ennek is köszönhető, hogy az Alpine néhány ponttal megelőzi őket a konstruktőri vb-tabella negyedik helyén.

norris-mclaren-hun-2022



Andreas Seidl McLaren-csapatvezető szerint minderre az a magyarázat, hogy egy körön kevésbé mutatkoznak meg az autó gyengeségei: „Főleg nyilván leszorítóerő terén tud elfeledni a gumik által egy körön nyújtott tapadás sok mindent” – vélekedett a Motorsport.com által idézett Seidl. „Aztán viszont versenytávon a leszorítóerő és a teljesítmény hiánya már egyértelműen megkínozza az abroncsokat. Azt gondolom, emiatt láthatunk nagyobb lemaradást versenytávon.”

Seidl szerint egyébként a Le Castellet-ben bevetett fejlesztésüknek köszönhetően javítottak a helyzetükön a fő riválishoz képest, de azt is elismeri, hogy a három nagycsapat – amelybe beleszámította a Mercedest is – még elérhetetlen számukra alapesetben:

„Versenytempó tekintetében szerintem jó helyzetben voltunk az Alpine-hoz képest Magyarországon – egyértelműen jobb helyzetben, mint előtte a Francia Nagydíjon. Úgy gondolom, hogy a Franciaországban bevetett fejlesztéseknek köszönhetően, amelyeket itt még tovább optimalizáltunk, valamint a csapat munkája révén, amelyet a Paul Ricard-on látottakból való tanulásra fordítottunk, előre tudtunk lépni itt. Mostantól fontos, hogy ezt folytassuk és tovább fejlesszük az autót, mert ha megnézzük a köridőkülönbséget, ami az időmérőkön is megvan, egyértelmű, hogy a három legjobb csapat sokkal erősebb autóval rendelkezik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: