DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel eleinte nem volt népszerű a Ferrarinál

Amikor a négyszeres világbajnok 2015-ban megérkezett Maranellóba és elkezdett utasításokat osztogatni, nem örült mindenki buzgóságának – árulta el a csapat egykori sajtófőnöke, Alberto Antonini. A szövetség kudarcáról is beszélt, melyért szerinte nem csupán Vettel hibáztatható.

Az év végén visszavonuló Sebastian Vettel négy világbajnoki címét a Red Bull versenyzőjeként szerezte, de pályafutása jelentős szeletét teszik ki a Ferrarinál töltött évek: 2015 és 2020 között hat szezonon át volt a csapat tagja, mellyel 14 nagydíjat nyert – ezzel a harmadik legsikeresebb Scuderia-pilóta Michael Schumacher és Niki Lauda mögött –, de ötödik világbajnoki címét sikertelenül hajszolta. A Ferrari Schumacher utódjaként látta a németet, mikor leszerződtették, mégsem volt eleinte népszerű, árulta el az istálló akkori sajtófőnöke, Alberto Antonini.

„A Red Bullnál mindent elért. Az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy zsinórban négy világbajnoki címet nyert. A Red Bull valószínűleg a megfelelő környezet volt számára. Aztán eljött a Ferrarihoz, gyakorlatilag velem együtt 2014 végén” – kezdte a GoF1 Show-nak interjút adó Antonini.



„Őszinte leszek, amikor kezdett, akkor felbosszantott pár embert azzal, hogy olyanokat mondott, ’ezt nem így csináltuk a Red Bullnál’. Az volt a válasz, ’ez nem a Red Bull, ez a Ferrari’. Megütközött azon is, hogy ez egy nagy cég, ahol mindent fontolóra kell venni, mert aggódni kell amiatt, mi lesz a cseledeteink következménye” – magyarázta az olasz szakember.

A német két legeredményesebb éve a 2017-es és 2018-as volt a Ferrarinál, mikor második helyen végzett a világbajnokságban – legalábbis a számok alapján, hiszen a bajnoki címet elbukta mindkét szezonban Lewis Hamiltonnal szemben. 2018-ban a fordulópont az élről történt kicsúszás volt a Német Nagydíjon, amely sokak szerint egész pályafutását megtörte. Antonini viszont arról beszélt, Vettelt nem jogosan okolták a kudarcért.

„Az az eset pszichológiailag megviselte, valószínűleg elveszítette a magabiztosságát ott. Nem hibáztatom őt mindenért, ami történt, mert túl sok kritikát vett magára, amit szerintem nem érdemelt ki. A helyzet sokkal komplikáltabb volt, mint kívülről tűnt, nem a vezetői hibák voltak a döntők abban a két évben. A végén félresikerült a dolog, de nem csupán a versenyzőn múlt, hanem a teljes csapaton” – beszélt a Vettel–Ferrari szövetség kudarcáról Antonini.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: