DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Gasly kétli, hogy boldogulna az idei Red Bull-lal

Az RB18 több hátsó leszorítóerővel rendelkezik az AlphaTaurinál, emelte ki a francia – de ennek ellenére sem gondolja, hogy közelebb lenne Verstappenhez, mint három éve.

Pierre Gasly 2020-ban nagydíjat nyert az AlphaTaurival, valamint még kétszer dobogóra állt a csapattal, bizonyítva, hogy a középmezőny egyik legjobb versenyzője. Örök kérdés, a 2019-es szezonban miért volt akkora lemaradása Max Verstappenhez képest a mezőny egyik legjobb autójával, a Red Bull-lal, és vajon most versenyképesebb lenne-e a nagycsapatban.

„Az autó hátulja instabil, ezért küszködünk” – kezdte az AT03 jelenlegi problémáival Gasly, akinek eredményei elmaradnak az előző két szezonban megszokottaktól. „Úgy gondolom, a lényeg az autó karakterisztikáján múlik. A Red Bull például sok leszorítóerővel rendelkezik a hátsó tengelyen, amiből nekünk nincs elég. Tehát úgy vélem, tényleg azon múlik, milyen autót vezet az ember.”



Ebből adódott a kérdés, hogy a Red Bullban ülve, figyelembe véve a 2022-es, szívóhatást kihasználó autók igényelte eltérő vezetési stílust, közelebb lenne-e Verstappenhez, mint három éve.

„Nem igazán gondolom, hogy így lenne. Sok tényezőn múlik, de nem hiszem, hogy az egyensúly korlátozott engem annak idején. Mindenkinek az a benyomása, hogy teljesen más a mostani autókat vezetni, mint a korábbiakat, pedig igazából nincs akkora különbség. Azt hiszem, inkább az érzet más. Az autók egyértelműen merevebbek és sokkal alacsonyabbra állítva vezetjük őket, míg a tavalyi gépek sokkal meredekebbek voltak” – fejtegette Gasly, hozzátéve, hogy saját vezetési stílusa sem változott számottevően.

„Közvetlenül a földön vagyunk, ezért az autó sokkal jobban rázkódik. A kezelése sem olyan jó, mint tavaly, vezetés szempontjából mégsem érzem, hogy annyit kellett volna változtatnom. Szerintem a vezetési stílusom a hétvége folyamán állandóan változik, a körülményektől, az autó egyensúlyától és gumikopástól függően, hiszen folyamatosan alkalmazkodni kell az autó egyensúlyához. Ennélfogva nem gondolom, hogy általánosságban a vezetési stílusom alapjaiban megváltozott volna a tavalyi évhez képest” – mondta a francia pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: