DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Az Aston Martinnál is kipattant egy rasszista botrány

Lewis Hamilton esetei többször is figyelemfelkeltőek voltak az elmúlt időszakban, ám idén egy másik istállónál, az Aston Martinnál is történt rasszista zaklatás, erre csak most derült fény.

A Sky Newsnak nyilatkozott egy az istállótól azóta távozott, dél-afrikai származású dolgozó, Aidan Louw, aki már az első naptól kénytelen volt elviselni munkahelyén a folyamatos rasszista szövegeket és odamondásokat. A csapat egykori alkalmazottja az Aston Martin Silverstone közelében levő bázisán dolgozott a Sebastian Vettel versenyautójára kerülő alkatrészek gyártásán.

A 25 esztendős szakember idén februárban csatlakozott az istállóhoz. „Még szinte be sem léptem új munkahelyemre, az ott dolgozók azonnal közölték velem, hogy ha problémám lenne azzal, ahogyan ők itt beszélnek ebben a témában, akkor is úgy fognak beszélni” – ecsetelte a történteket Louw a Sky News adásában.

Hamilton rengeteget panaszkodott a korábbi években, de láthatóan nem csak ő érintett az ilyen balhékban


„Rögtön rasszista beceneveket kezdtek használni rám, mint például brownie, vagy darkie, véletlenül sem szólítottak Aidy-nek vagy hasonlónak. Leginkább n-ggerként és brownieként hivatkoztak rám és így is szólítgattak. A határt ott húztam meg, amikor egy olyan n-betűs kifejezést használtak rám, amit Dél-Afrikában is csak az apartheid idején engedtek meg maguknak az emberek. Dél-afrikai és brit kettős állampolgárként különösen rosszul esett.”

„Aztán elkövettem azt a hibát, hogy egy beszélgetés során elárultam egy munkatársamnak, hogy tizenéves koromban volt kapcsolatom egy férfivel is. Onnantól egyértelműen bármi áron dolgozóként és emberként is ki akartak csinálni, meg akartak törni, ahogy elterjedt rólam ez az információ. A homofób sértések használata is mindennapossá vált.”

A Sky News úgy értesült, hogy az istálló szintén intézkedett a botrány kirobbanásával egy időben, a zaklatásban részt vevő dolgozók, már nincsenek az AMR kötelékében, ám már Louw sem dolgozik az Astonnál. Kár, hogy mostanában többet hallunk etnikai, illetve szexuális irányultságú zaklatásról a Formula-1-ben, mint a versenyzésről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: