DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Herta: Versenyképes lennék az F1-ben

Első királykategóriás tesztje után Colton Herta úgy gondolja, elég gyors, hogy boldoguljon a Formula-1-ben, ahova két-három éven belül akar bekerülni. A köridőket nem akarta összehasonlítani a tavalyi Portugál Nagydíj eredményeivel.

Tesztsorozata keretében több versenyzőnek ad vezetési lehetőséget a McLaren 2021-es versenygépével: hétfőn-kedden az IndyCar hétszeres futamgyőztese, Colton Herta ült az MCL35M-be a portimaói pályán, ahol összesen 162 kört teljesített.

„Ezen a pályán nehéz összehasonlítani a köridőket, mivel számos tényező játszik szerepet, köztük a szél. Ma kicsit hidegebb volt, mint a versenyhétvégén” – válaszolta az Autosport szerint diplomatikusan Herta, mikor a 2021-es Portugál Nagydíjon McLaren-pilóták által futott köridőkkel való összehasonlítást kértek tőle. „Elégedett voltam a köridőmmel, ugyanakkor kicsit más gumit használtam. Így köridők alapján nehéz is bármit mondani, a mérnökök azonban az adatok alapján el tudják dönteni, gyors vagyok-e vagy sem.”

Arra a kérdésre, versenyképes lenne-e az F1-ben, így válaszolt: „Igen. Erre a kérdésre nem lehet nemmel felelni, akkor nem lennék profi versenyző. Szóval igen, azt gondolom, elég gyors vagyok. Hogy ezzel egyetértenek-e, majd idővel kiderül. Remélhetőleg több lehetőséget kapok az autóban, és meg tudom ezt mutatni.”



Az Andretti Autosport alkalmazásában álló Herta számára jelenleg a reális opció 2022-es szabadedzésen való részvétel a McLarennel: az idei szabályok értelmében a csapatok kötelesek két tréningen fiatal pilótáknak adni egyik autójukat, a wokingi istálló a jelenlegi tesztsorozat segítségével mérlegeli, kinek biztosítson lehetőséget. Herta azonban ennél több lehetőségre vágyik az F1-ben:

„Ez a célom, már egy ideje” – mondta a 22 éves amerikai, hozzátéve, hogy két-három év múlva kell eljutnia a kategóriába, nem tíz év alatt. „Ha azt gondolnám, hogy annyit kell várnom, biztos nem lenne belőle semmi. Manapság a Formula-1 a fiatalok sportja, már ami a bekerülést illeti. Szerencsére van még egy kis időm arra, hogy lehetőség adódjon. Jelen pillanatban nem igazán izgulok, igyekszem olyan gyors lenni, mint tudok, és remélhetőleg ajtók nyílnak egy ponton.”

Herta mellett két másik IndyCar-pilóta is kipróbálja a 2021-es versenygépet. Pato O’Ward, a csapat tengerentúlon szereplő versenyzője már túl van saját tesztjén, a tervek szerint pedig a 2021-es bajnok, Alex Palou is vezeti majd az MCL35M-et. Palou szerződtetését nemrég jelentette be a McLaren, azt viszont szándékosan nem közölték, mely szériában számítanak a spanyolra – aki körül zűrös helyzet alakult ki, hiszen órákkal a McLaren előtt a Ganassi arról adott hírt, náluk marad 2023-ban a pilóta. Palou leszögezte, jelenlegi csapatától távozik év végén, azaz a McLarenhez igazolás a valós.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: