DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Herta két napig teszteli a McLarent Portimaóban

A McLaren megerősítette, hogy az IndyCar versenyzője, Colton Herta a héten kétnapos Formula-1-es tesztet hajt végre Portimaóban, hogy felkészüljön a 2022-es szezon szabadedzéseire.

Májusban a McLaren bejelentette, hogy az Andretti Autosport pilótája, Colton Herta, az IndyCar sorozat hétszeres futamgyőztese részt vesz a csapat tesztprogramjában a 2021-es MCL35M autóval. A csapat most elárulta, hogy a 22 éves amerikai a portimaói versenypályán tesztel hétfőn és kedden, a háromnapos teszt szerdai utolsó napján pedig Will Stevens, a McLaren szimulátorpilótája veszi át az kormányt. Herta készen áll arra, hogy részt vegyen a szezon későbbi szakaszában egy nagydíjhétvégén, mivel a csapatoknak idén két alkalommal kell újoncokat autóba ültetniük az első szabadedzésen.

„Amint azt közöltük, a Coltonnal kötött megállapodás értelmében lehetőséget akarunk adni neki, hogy vezesse a Formula-1-es autónkat, hogy megmutassa, mire képes” – mondta Andreas Seidl, amikor az Autosport.com  a teszt céljáról kérdezte. „Most már lehetőségünk van egyéves autót futtatni idén, melynek célja, hogy megnézzük, hogyan teljesít ott. Miután leteszteltük az összes jelöltet, akinek esélyt akarunk adni, eldöntjük, hogy valójában ki fogja lebonyolítani ezt a szabadedzést. Két napig esélyt adunk Coltonnak is, majd valószínűleg egy-két szimulátorpilótánknak is, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy ők is jó benyomást keltenek egy McLaren-autóval a pályán.”



Hertának azt tanácsolták korábban, hogy csatlakozzon Michael Andretti tervezett Forma-1-es csapatához, bár ez az F1-es projekt elakadt, miután a jelenlegi 10 csapat nagy ellenállásába ütközött. A kaliforniai pilótát, aki 18 évesen az IndyCar valaha volt legfiatalabb futamgyőztese lett 2019-ben, azzal is összefüggésbe hozták, hogy a jövőben már a McLaren Forma-1-es pilótája lesz Daniel Ricciardo utóbbi időben mutatott gyenge teljesítménye miatt.

Herta jelenleg a 10. helyen áll az IndyCar tabelláján az Andretti egésze számára csalódást keltő szezon felénél, és eddig egy győzelmet aratott a májusi GMR Nagydíjon az indianapolisi pályán. A korábbi évek F1-es autóinak tesztelésére vonatkozó új rendelkezés értelmében az F1-es csapatok mostantól egyéves autókkal is tesztelhetnek, mivel ezek lényegesen különböznek a 2022-es gépektől. A McLaren korábban az IndyCar másik éllovasának, Pato O'Wardnak (aki az IndyCarban az Arrow McLaren SP csapatában versenyez) már adott teszt lehetőséget a tavalyi év végi fiatal pilóták tesztjén Abu Dhabiban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: