DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Alfa Romeo: Nincs hely Pourchaire-nek

Az Alfa Romeo csapatfőnöke, Frederic Vasseur elmondása szerint nehéz megfelelő időpontot találni az F2-ben versenyző Theo Pourchaire bemutatkozása számára a pénteki edzésnapokon.

A szabályok szerint a csapatok kötelesek minden versenyzőjüket a szezon során legalább egy pénteki első szabadedzés alkalmával a cserepadra ültetniük, hogy egy újoncnak lehetőséget adjanak. Az Alfa Romeo abban a különleges helyzetben van, hogy Guanyu Zhou bahreini debütálását elfogadták, mint újonc edzést, viszont Valtteri Bottasnak még egy pénteken le kell mondani üléséről, melyet az ART Grand Prix F2-es pilótája, Theo Pourchaire kap majd meg.

Az eredeti terv szerint ez a Francia Nagydíjon történt volna meg, azonban az Orosz Nagydíj kimaradásával az ott tervezett Formula-2-es hétvége a Le Castellet-i futamra került át, mely meggátolja az ifjú francia szereplését. „Arra gondoltunk, hogy Le Castellet-t Theóval csináljuk meg” – mondta Frédéric Vasseur, amikor a csapat terveiről kérdezték. „De most Le Castellet-ben F2-esek vannak, amit Szocsi miatt változtattak meg.”

A csapatfőnök szerint Pourchaire nem vezetheti olyan helyszínen az autót, ahol az F2 is szerepel, így kiesik az osztrák, a magyar, a belga, a holland és az olasz futam, valamint a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj is. Ebbe a sorba kerül a brazil futam is, mert ott sprinthétvégét tartanak, így ott sem mutatkozhat be az ART Grand Prix versenyzője.

 



Vasseur további két helyszínnel egészítette ki a listát, mert a szingapúri és a japán verseny valószínűleg túl nagy kockázatot jelentene egy újoncnak, ráadásul Bottasnak is szüksége van a kilométerekre, hiszen ezek a versenyek az elmúlt két évben elmaradtak a pandémia miatt. Mindezen felül pedig még a Pirelli is szeretne három alkalommal 2023-as abroncsokat használni, ami a francia szakember szerint túlságosan zavaró lenne egy bemutatkozás során.

„Találnunk kell egy helyet a szezon végén. Ez nem olyan egyszerű, mert nem akarjuk Szingapúrban csinálni. Japán kemény egy újoncnak és annak is, aki vezeti az autót, de az elmúlt két évben nem ment Japánban” – taglalta Vasseur.

„Ott vannak a sprintfutamok, és valószínűleg lesz két-három futam, amikor a gumitesztet kell majd megcsinálnunk. Ezt azt jelenti, hogy ezzel kinyírjuk a második szabadedzést, és így elég nehéz egy újonccal az első, gumiteszttel a második edzés” – folytatta a csapatfőnök. „Mexikó működhet, Austin működhet. Viszont [a Pirellinek] meg kell csinálni a gumiteszteket. És szerintem ez az időjárástól is függ majd” – fejezte be a francia.

Eddig csupán három újonc bemutatkozása valósult meg a szezonban, Zhou bahreini debütálását Barcelonában követte a Formula E bajnoka, Nyck de Vries a Williamsnél, valamint a Red Bull-program kegyvesztett versenyzője, Jüri Vips az energiaitalosoknál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: