DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Mi változott az F1-es autókon Silverstone-ra?

A Mercedes komolyabb csomaggal készült, de a Red Bull és a Ferrari is módosított - egyetlen olyan csapat van, amely nem nyúlt az autójához, az eddigi alkatrészekkel oldja meg a brit hétvégét.

Egyetlen olyan csapat van, amely nem mutatott be fejlesztést a Brit Nagydíjra: az AlphaTauri változatlan alkatrészkészlettel vág neki a silverstone-i hétvégének, azokat használhatja fel, amiket eddig bevetett. Ami viszont az élcsapatokat illeti, vannak változások.

A Red Bull kezdésként megváltoztatta a féknyergek hűtését az autó elején, hogy ne melegedjenek ennyire, de hasonló okokból átszabták kicsit a motorborítást is - úgy indokolták, hogy a következő, elég eltérő kihívások mindegyikére alkalmas lehet ez a megoldás. Ezen felül a padlólemezen is faragtak, főleg a szélén, a hivatalos dokumentum szerint az áramlo levegő stabilitását szeretnék ezzel javítani - geometriai változásokról van szó.

redbull



A Ferrari csak egy dolgot alakított, a motorborítást, de ennek elég sok elemét. A hátsó hűtőnyílások kivezetését megváltoztatták Maranellóban, a visszapillantó tükrök házán is variáltak, de az oldaldobozok alávágásán is faragtak - mint írták, ez nem Silverstone-specifikus módosítás, egyszerűen ez a része a tervezett fejlesztési programnak.

ferrari2

Sok mindenen változtatott viszont a Mercedes. A világbajnok alakulat egyrészt az oldaldobozok előtti terelő elemeket más helyre rakta (ez a hűtést javíthatja a megváltozó levegőáramlással), másrészt felrakta a Silverstone-specifikus, ide illő leszorítóerővel rendelkező hátsó szárnyát. Ezen felül átalakította az első felfüggesztést, amelynek az a célja, hogy a padlólemez felé minél kedvezőbben tereljék onnan a levegőt és magát a padlólemez környékét is jelentősen megváltoztatták: különböző íveket szabtak a széleire, amelyekkel szintén a levegőáramlást próbálják minél hatékonyabbá tenni.

merc_2

A McLaren nem hozott nagy csodákat, egy pályaspecifikus hátsó szárnyat, illetve a hűtést módosították szintén Silverstone-hoz igazodva, az Alfa Romeo csak az orrkúpot nyitotta meg, hogy a pilótákra jobban jöjjön a levegő, míg a Haas az első szárny véglapjait módosította. 

Rengeteg mindennel készült viszont a Williams, az Alpine és az Aston Martin is.

A grove-iak szinte új autót hoztak, bár a hírek szerint csak Alex Albonnak: új geometriájú első szárnnyal támadnak, ehhez aerodinamikai, levegőáramlási szempontból hozzáigazították az autó elejének elemeit, az oldaldobozok belépőit és a tükröket is átszabták, teljességgel átalakították a padlólemezt és annak több részletét, teljesen új a diffúzor, új a hátsó felfüggesztés és ehhez is igazítottak az autó hátulján a különböző terelőelemek terén, új a halo, más geometriájú motorborítást hoztak, de a hátsó hűtést is módosították. Tulajdonképpen az egész autót átszabták az elejétől a hátuljáig áramlástanilag, minden módosításnak a levegőáramlás volt a mozgatórugója, mindent úgy módosítottak, hogy az első szárnytól a hátsóig másképp terelje a levegőt - jelentős változtatásról beszélünk.

Az Aston a padlólemezen változtatott két helyen is, elsősorban azért, hogy aerodinamikailag jobban vezeses a levegőt, illetve hogy a padlólemez eleje dolgozzon hatékonyabban. Emellett ők is módosították az oldaldobozt aerodinamikai célból, a hátsó fékcsöveket is áttervezték, de a hátsó övszárny profilját is megváltoztatták erre a hétvégére.

Az Alpine pedig az első felfüggesztésnél a nyomórúd formáját tervezte át, látható módosítások történtek a padlólemez elején, az éleinél, míg a motorborítás végét kicsit megemelték és mélyebb csatornákat vágtak az oldalába.

Összességében tehát jelentősebb változtatásokról beszélünk, főleg a Barcelona óta eltelt hétvégékhez képest, amikor szinte alig-alig változtattak a csapatok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: