DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen: Piquet tévedett, de nem rasszista

Max Verstappen elismerte, hogy Nelson Piquet Lewis Hamiltonra tett megjegyzése nem volt helyénvaló, ugyanakkor leszögezte: a háromszoros világbajnok biztosan nem rasszista.

Tovább dagad a Piquet-botrány, ám ezúttal a háromszoros világbajnok védelmében szólalt Max Verstappen, aki történetesen Kelly Piquet párja, magyarán Nelson Piquet „veje”. A volt F1-es egy tavaly adott interjújában faji rágalmakkal illette Lewis Hamiltont, a beszélgetés néhány nappal ezelőtt került a nyilvánosság elé.

A pilóták és a csapatok többsége Hamilton védelmére kelt, sokan adtak hangot nemtetszésüknek saját közösségi oldalaikon, egyesek nyilatkoztak is a témában. A felháborodás Piquet paddocktól való eltiltását eredményezte, amelyre reagálva a háromszoros világbajnok közleményt adott ki és bocsánatot kért Lewis Hamiltontól, ugyanakkor tagadta, hogy bármilyen rasszista szándék állna a szavai mögött, egyúttal vitatta a fordítást. 

Verstappen csütörtökön, Silverstone-ban beszélt először az ügyről, és bár elismerte: nem ért egyet Piquet szóhasználatával, a durva rágalmaktól azért megvédte apósjelöltjét. „Mindenki ellenzi a rasszizmust, ez egyértelmű. Úgy gondolom, nem helyénvaló, hogy ezt a megfogalmazást használta, még akkor sem, ha más kultúráról van szó, és gyerekként mondtak hasonló dolgokat. Ez egy jó lecke a jövőre nézve, hogy ne használjuk többé ezt a szót, mert kifejezetten sértő, és manapság egyre erőteljesebb” – kezdte a regnáló világbajnok.



A holland ugyanakkor tagadta, hogy Piquet rasszista lenne, mondván: „Némi időt eltöltöttem már Nelsonnal, többet, mint amennyit egy átlagember. Határozottan nem rasszista! Egy nagyon kedves és nyugodt fickó, egészen biztos vagyok benne, hogy az általa használt szót kétféleképpen lehet értelmezni. Ettől függetlenül persze még mindig jobb, ha inkább nem használjuk” – fogalmazott, majd hozzátette: nem beszélt Piquet-vel az ügyről.

„Nem fogom felhívni és megdorgálni, hogy: hé, ez nem helyes! Szerintem ezt ő maga is tudja. Már a nyilatkozatában is elmondta, hogy rájött, rossz szóhasználattal élt. Ki vagyok én, hogy felhívjam ez ügyben? Nem hiszem, hogy változtatna bármin” – szögezte le Verstappen. „Mint mondta, kétféleképpen értelmezhető ez a szó, az emberek pedig nyilvánvalóan a rossz változatára reagálnak. Most rasszistának bélyegezték, de én személyesen ismerem őt és szerintem egyáltalán nem az. Ettől függetlenül teljesen egyetértek azzal, hogy nem a megfelelő szót használta.”

Az F1 és az FIA által meg nem erősített paddock-kitiltást Verstappen nem tartja jó megoldásnak. „Helyesebb nyílt párbeszédet folytatni a kitiltás helyett. Ha kitiltasz embereket a paddockból, azzal nem javítasz a helyzeten, nem beszélsz és nem kommunikálsz. Pedig kommunikálnunk kell, az rendkívül fontos! A tiltás és a kényszer nem segít, inkább tanítani kell. Szóval jobb, ha beszélünk róla” – hangsúlyozta. 

„Ezek a helyzetek könnyen megoldhatók. Amikor veszekedsz valakivel, esetleg megsérted, utána igenis beszélni kell, bocsánatot kérni. A sértett fél részéről természetesen érthető a harag, de hamarabb és könnyebben illan el így. Fontos, hogy tanulj az elkövetett hibákból, a rosszul használt kifejezésekből. Épp ezért nem hiszem, hogy ki kellene tiltani őt a paddockból, különösen egy háromszoros világbajnokot” – tette hozzá Verstappen.

Mint említette, Hamiltonnal külön nem beszélt a történtekről, ugyanis nem érzi szükségét. Maximálisan tiszteli a brit világbajnokot, éppúgy, ahogy minden más versenyzőt. „Tudja, mit gondolok erről az egészről. Ugyanazt, amit a többiek. A sportban együtt vagyunk és Lewis mögött állunk, mindenben támogatjuk az erre irányuló kezdeményezéseket” – zárta gondolatait a holland.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: