DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Perez és Vettel egyetért: Beváltak az új szabályok, de…

Mindkét versenyző úgy gondolja, csak hosszabb távon, évek alatt lehet megmondani, jó döntés volt-e az új szabályok bevezetése. A verseny jobb lett, a pattogás viszont hátulütő, amelynek semmilyen pozitív vonatkozása nincs – Vettel ezen túl a DRS-sel sincs kibékülve.

A 2022-es átfogó aerodinamikai szabályváltozás egy fő céllal született: megkönnyíteni az autók turbulens levegőben való követését, ezáltal az előzéseket, így izgalmasabb versenyeket produkálni. Tekintve, hogy a mezőny jobban szétszakadt, mint az előző szezonokban, kérdéses, mennyire vált be a szabályrendszer. Ráadásul a versenygépek által kihasznált szívóhatás a pilóták életét megkeserítő pattogás okozója is.

„Szerintem jelenleg túl korai megítélni a szabályváltozásokat” – mondta Sergio Perez még Kanadában, a Formula.hu részvételével zajló sajtótájékoztatón, mikor arról kérdezték, rossz irányba ment-e el a sport a 2022-es szabályrendszerrel. „Úgy vélem, a versenyzés jobb lett, közelebbről tudjuk követni a másikat. De természetesen hátránya is van, a pattogás, amelyet tapasztalunk. De éppen egy új korszak kezdetén vagyunk, időt kell adnunk az új szabályoknak. Úgy gondolom, rendben leszünk majd.”



„Az új autók célja az volt, hogy jobb legyen az F1, és ez a változtatás szerintem helyes volt” – válaszolta ugyanerre a kérdésre Sebastian Vettel. „Nyilván a nagyobb kép csak évek alatt áll össze, hogy a helyes irányba indultunk el vagy sem. De közelebbről tudjuk követni egymást, kisebb az autók légellenállása, ezért közelebbről is kell követni a másikat, különben nem tudunk előzni.”

A pattogás mellett az Aston Martin pilótája még egy tényezővel nincs kibékülve: „Továbbra is a DRS-re támaszkodunk, és őszintén remélem, hogy megtaláljuk majd a szabályrendszert, amelyben már nem lesz szükség rá az előzéshez. Ne felejtsük el, honnan jövünk. Ugyanakkor a delfinezésnek nincs semmilyen előnye. Egy kis teljesítmény származik belőle, de nem hoz előnyt a sport számára, viszont rengeteg a hátránya, gondoljunk kényelemre, egészségre hosszú távon” – zárta Vettel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: