DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A szombati ütközés okozta Perez vesztét?

Dr. Helmut Marko szerint ugyan a sebességváltó már közelített az élettartama végéhez, de ezt a futamot még ki kellett volna bírnia - azt gyanítja, hogy a szombati ütközés okozta a problémát.

Azt már Sergio Perez is elárulta, hogy a sebességváltó meghibásodása miatt kellett feladnia a Kanadai Nagydíjat, dr. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója pedig részletezte is, hogy mi történt - benne volt a pakliban a hiba, de úgy gondolták, hogy nem fog bekövetkezni a futam során.

"A sebességváltó ment tönkre. Ez az alkatrész már az élettartama vége felé járt, de ki kellett volna ezt még bírnia. Emiatt azt gyanítjuk, hogy a meghibásodás a szombati időmérős ütközés (amikor Perez a falnak csapta az autó orrát) következménye lehet, bár a váltó direktben semminek nem ütközött neki. Ez sajnálatos, de láthattuk Charles Leclerc-nél is, hogy amúgy is nehéz lett volna előzni még a legjobb autók számára is" - idézi Marko szavait az osztrák ORF.

11_1



A szakember azt is elárulta, hogy Max Verstappen esetében nem tartottak hasonló hibától.

"Folyamatosan figyeltük a hőmérsékleteket, de jobban aggódtunk a fékek miatt: a futam első szakaszában a féktárcsák és fékbetétek esetében is a határon mozogtak a hőmérsékleti adatok."

Perez így idén már másodszor esett ki technikai hiba miatt, így 46 pontos hátrányba került Verstappenhez képest - igaz, ezzel is őrzi második helyét a tabellán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: