DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Leclerc állt az élre a második edzésen

A második gyakorláson már a Ferrari klasszisa volt a leggyorsabb, bár ott volt a nyakán a két Red Bull - továbbra is nagyon nagy a szakadék az élcsapatok és a többiek között, a Mercedes szenved.

Valamivel hűvösebb időjárási körülmények között és sokkal hűvösebb pályán kezdődött az Azerbajdzsáni Nagydíj második szabadedzése az elsőhöz képest, az első körökben pedig többen is hibáztak, túlcsúsztak – nem egy, nem két menekülő utat vettek használatba a pilóták. Az első nagy ütést aztán Charles Leclerc vitte be, de már köridő tekintetében: egy hatalmas szélárnyéktól megtámogatva az 1:45-ös időt rögtön 1:43,8-ra javította.

A Red Bullok lassabban kezdtek, de nagyjából húsz perc elteltével Sergio Perez szélárnyék nélkül futott már egy 1:43,9-et, az egyenesekben továbbra is hatalmas előnyben volt az RB18 – igaz, közben Leclerc is képes volt egy 1:44,0-ra úgy, hogy nem kapott támogatást. Verstappen másodjára felnőtt erre a szintre, ő is 1:43,8-ra volt képes, bár továbbra is Leclerc „szélárnyékos” köre maradt az első helyen, mindenesetre Sainz közel félmásodperces hátránya azért jelezte, hogy a Ferrari lemaradása megmaradt.

lec_5



Az élmezőny mögött ezúttal is elképesztően nagy szakadék tátongott, a középmezőny csak akkor közelített, amikor a tagjai felrakták a lágy keverékű gumit: Fernando Alonso ötödik, Pierre Gasly hatodik, George Russell pedig hetedik időt repesztett, ők álltak a kontingens élére.

A „nagyoknál” Leclerc kapta meg először a lágy abroncsokat és annak ellenére gyorsabb volt Pereznél két és fél tizeddel, hogy az utolsó szektorban ismét a Red Bull bizonyult fürgébbnek, igaz, akkora fölényt azért már nem tapasztalhattunk, mint az első gyakorlás során. Verstappen lágygumis köre csak a harmadik helyre volt jó, de az igazi próbálkozását éppen Perez rontotta el, aki megforgott előtte – a mexikói kettőt is hibázott, de Leclerc is elfékezte magát egyszer.

A hajrában a megszokottak szerint már a versenyszimulációké volt a főszerep, érdekesség, hogy Sainz nem is futott lágy keverékű időmérős kört, nála ez kimaradt a programból. Remekül ment az egyenesben parádés tempóra képes Alpine-nal Fernando Alonso, a szenvedő Mercedesek közül George Russell lett jobban úrrá a bajokon és a félelmetes pattogáson, de az AlphaTaurik is gyorsnak tűntek, szintén az egyenesek miatt.

Mick Schumacher pörgött-forgott és nem nagyon talál el a pályán, Lance Stroll is többször hibázott, a legfurcsább eset pedig Alex Albonnal történt meg, aki az utolsó kanyarból kigyorsítva addig babrált a kormányával, amíg nekihúzta a Williamst a betonfalnak - szerencsére nem lett belőle nagy baj, de a csapatra azonnali szerelés várt. Folytatás szombat délután a harmadik szabadedzéssel!

A második szabadedzés végeredménye:

fp2_1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: