DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„Mindenki tudta, hogy mennyi a költségplafon, bele kell férni”

Johnny Herbert szerint mindenki tisztában volt a határokkal, most úgy kell menedzselni a költségeket, hogy beférjenek a sapka alá, nem pedig kisírni egy esetleges emelést a szezon felénél.

A csapatok, főleg a nagyobb csapatok továbbra is forszírozzák az FIA-nál, hogy emelje meg az idei szezonra szánt költségvetési plafont. Mint ismert, tavaly 145 millió dollár volt a felhasználható keret, idén 140, jövőre pedig 135 millióból kell kijönnie mindenkinek, de többen erőltetik azt, hogy emelésre van szükség - az inflációt és a megemelkedett utazási költségeket hozzák fel indokként. Természetesen főleg a Red Bull, a Mercedes és a Ferrari szeretne emelkedést, míg az Alfa Romeo és a Haas hevesebben ellenzi az ötletet.

money



A háromszoros F1-es futamgyőztes Johnny Herbert utóbbi csoportosulásnak adna igazat. "Ennek az egésznek az volt a lényege, hogy kiegyenlítsék az erőviszonyokat és leszorítsák a Formula-1 költségeit. Ez ment végbe az utóbbi években. Nyilván az a probléma, hogy a fejlesztések sok pénzbe kerülnek, a plafon fölé kerülsz, szóval mit lehet csinálni? Azt mondani, hogy emelni kell, különben nem tudjuk végigcsinálni a szezont" - mondta a Sky Sportsnak.

"Ez egy pénzmenedzselési verseny. Vannak csapatok, akik el sem mennek a 140 milliós határig, például a McLaren. Ők talán 125 körül lesznek. Ezt egyszerűen menedzselni kell. Mindenki tudta, hogy mennyi pénzből kell gazdálkodnia idén, most pedig képesnek kell lenni kontrollálni a fejlesztési programot. Szerintem ennek nem kellene megváltoznia a szezon felénél. Persze őket megijeszti, hogy milyen gyorsan közelednek a határ felé, de jól kell kezelni a helyzetet."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: