DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A bakui időmérőt vagy a Le Mans-i rajtot választják a rajongók?

Az Azerbajdzsáni Nagydíj főszervezője nem tart attól, hogy nem fogják nézni az időmérőt a 24 órás rajtja miatt – a két esemény pontosan egyszerre kezdődik szombaton.

Egy hétvégére időzítették az Azerbajdzsáni Nagydíjat és a francia egynapos klasszikust. Vasárnap a Formula-1 korán, közép-európai idő szerint 13 órakor kezdődik, hogy legalább a Le Mans-i 16 órai befutóval ne essen egybe. Szombaton viszont teljes az átfedés, mind a bakui időmérő edzés, mind a 24 órás 16:00-kor indul – választás elé állítva a jelentős számú rajongót, akiket mindkettő verseny érdekel. Az azerbajdzsáni főszervező mégsem gondolja, hogy a szombati tévés nézettség bánja az időpontütközést.

„A Le Mans-i verseny legfontosabb része a start. Az időmérő során a legfontosabb viszont a kvalifikáció vége” – mondta Arif Rahimov, a nagydíj vezérigazgatója a Motorsport.com-nak. „Ezért úgy gondolom, a tv-közönség mindkettőt láthatja: Le Mans-nak az elejét megnézi, aztán az időmérő végére kapcsol.”



Rahimov hozzátette, a Formula-1 és az FIA nem szólt bele a menetrend kialakításába, abból elsődlegesen Bakuban döntöttek: „Az időterv sok tényezőn alapul, köztük a mi saját szempontjainkon és az egyéb szombati programokon, mint az F2-es futam. Ezért nem volt sok választásunk a mozgatással az időkereten belül. Ahogy mondtam, csalódott lennék, ha Le Mans akkor indulna, amikor az időmérőnek vége lesz, de így, hogy a kezdéssel egybeesik, úgy gondolom, minden néző át fog kapcsolni.”

Az Azerbajdzsáni Nagydíj 2024-ig rendelkezik érvényes szerződéssel. Ennek kapcsán Rahimov hozzátette, a pálya a jelenlegi, júniusi dátumához ragaszkodik. Korábban, 2018-ban és 2019-ben áprilisban tartották a versenyt, de a szervezők azzal az időponttal nem voltak megbékélve. Egyrészt a háromhónapos építési munkálatokat nem szerencsés már télen elkezdeni, másrészt Bakuban áprilisban is nagy az esély a rossz időjárásra, idén is hideg, esős és szeles volt az idő – márpedig a szervezők fő célja, hogy a verseny teli lelátók előtt folyjon, ahogyan a hétvégi teltházas esemény fog.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: