DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A folyamat, amivel visszatért a vb-harcba a Ferrari

Mattia Binotto szerint öt évvel ezelőtt kezdtek bele ebbe a munkába és felépítettek egy jó csapatot - elárulta a korábbi hibákat és problémákat, de most is úgy érzi, hogy még nem állnak készen a világbajnoki címre.

Baku előtt úgy tűnik, hogy bár reális esélye van az idei világbajnoki cím(ek)re a Ferrarinak, de nem jó irányba halad a hibázgató istálló és már a Red Bull mögé szorult - ezzel együtt hosszú évek kemény munkájával jutott el ismét olyan pozícióba, hogy egyáltalán felmerülhessen a végső elsőség. Mattia Binotto csapatfőnök beszélt az okokról a BBC-nek adott interjújában.

"Hogy hogyan csináltuk? Ez egy érdekes és egyben nehéz kérdés. A helyes indokok nem azok, hogy átalakítottuk a motorunkat vagy feljavítottuk az aerodinamikánkat. Ezek a technikai dolgok már a következmények. Ez a csapatépítésről szól. 2017 óta abba fektettünk nagyon sok energiát, hogy lépésről lépésre felépítsük a megfelelő csapatot, mert ha ez megvan, akkor elérhetőek a célok. Minden a csapat" - magyarázta Binotto, aki az utóbbi évek problémáiról is beszélt.

"Már 2017-ben is bizonyítottuk, hogy kreatívak vagyunk és jól tudjuk értelmezni az új szabályokat: jó autót építettünk, már ami az alapját, a felfogást illeti. Ennek az lett az eredménye, hogy a következő években a többiek a mi megoldásainkat másolták. Viszont nem véletlenül mondtam azt, amikor csapatfőnök lettem, hogy fiatal csapatunk van. Nem az életkorra gondoltam, hiszen én is ötven éves voltam már akkor, hanem a pozícióinkban megszerzett tapasztalatra" - magyarázta.

-00122009_006



"2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is az volt a problémánk, hogy nem tudtuk fejleszteni az autónkat. 2017-ben voltak megbízhatósági problémáink is, a versenyzőink összeütköztek egymással, de a csapatunk sem volt elég erős mentálisan. Ezen felül pedig a megfelelő eszközünk sem volt meg, mert olyan fejlesztéseket hoztunk, amelyek nem működtek. Megvolt bennünk a potenciál, de a tapasztalat hiányzott" - tette hozzá.

2019 és a "véleményes" erőforrásról csak annyit mondott, hogy nem akar róla beszélni, az már a múlt, de a szabályértelmezés határán mozogtak, ami végül nem lett szabálytalan, különben kizárták volna őket. 2020-ra aztán rengeteg motorerőt vesztettek, ami azért volt különösen nagy probléma, mert addig előnyben voltak ezen a téren és úgy is tervezték az autót, hogy motorerőben az lesz a legjobb, ehelyett messze a legrosszabb lett, év közben sem tudtak rajta változtatni, ezt pedig Binotto szerint egyetlen F1-es néző sem igazán értette meg.

2020-ban és 2021-ben is felmerült, hogy Binotto akár el is veszítheti a munkáját, hiszen történelmi mélységekbe vezette az istállót, amit vb-címért harcoló csapatként vett át, de a Ferrari vezetősége akkor már az állandóságra szavazott. "Louis Camilleri vezérigazgatónk értette, hogy a csapat számára a stabilitás a fontos és hogy már belevágtunk az építkezésbe. Nagyon sokat dolgoztunk, hogy felszámoljuk a korábbi hibáztató belső kultúrát, most inkább tanulunk a hibákból és nem másokra mutogatunk. Elég bátornak kell lenni ahhoz, hogy figyeljünk, hallgassunk és valami váratlant csináljunk: csapatként dolgozunk, minden egyén érti a közösségi felelősségét. Az elmúlt öt évben mindenki beleerősödött a pozíciójába, de az utóbbi három évben igazoltunk is másoktól több mint harminc embert. Ez a mostani autó a 2017 óta megerősödő csapat eredménye."

Ami viszont az idei teljesítményt illeti, gyorsan leszögezett valamit:

"Az volt a célunk 2022-re, hogy versenyképesek legyünk, nem az, hogy világbajnokságot nyerjünk és hiba lenne ezen fordítani. Versenyképesnek lenni egy dolog, világbajnoki címet nyerni egy másik szint. Ezzel nyilván leveszem a terhet a csapatról, de szerintem vezetőként rossz döntés lenne megváltoztatni azokat a célokat, amelyeket eredetileg kitűztünk. Nyilván bajnokok akarunk lenni többször is, de szerintem ehhez idő kell, belül úgy érezzük, hogy még mindig javulnunk kell ahhoz, hogy bajnokok legyünk. Ez nem azt jelenti, hogy most nem leszünk azok, de tisztában vagyunk vele, hogy az más, mint versenyképesnek lenni."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: