DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Newey: Rossz irányba haladnak az F1-es autók

A Red Bull főtervezője szerint az autók súlyával kapcsolatos szabályváltozások rossz irányba sodorják a Formula-1-et: a nagy tömeggel és légellenállással nincs kibékülve.

Adrian Newey, a száguldó cirkusz egyik legelismertebb mérnöke, kifejtette véleményét a 2022-es széleskörű szabályváltozások kapcsán. Míg az előzések érdekében tett lépéseket pozitívan értékelte a brit szakember, addig a súlyhatárral kapcsolatos változások szerinte problémákat okozhatnak a későbbiekben.



„Azt gondolom, hogy az alapelv, miszerint az előzéseket úgy segítjük, hogy csökkentjük az elől levő autó okozta érzékenységet a hátul haladó vonatkozásában, rendben van. Szerintem segíthet, hogy egy kicsivel könnyebb legyen előzni. Nem hinném, hogy jelentős változást hoz, de egy kicsit segíthet” – kezdte a Motorsport Magazinnak nyilatkozó Newey.

Az autók súlyával kapcsolatban azonban még ennyire sem volt derülátó Newey: „Csupán pár év alatt a súlylimit 600 kg-ról és 30-40 kg ballasztsúlyról 800 kg-nál is többre emelkedett. És mindannyian őrülten dolgozunk, hogy elérjük a szabályok által előírt minimum súlyt. Röviden, az autók nagyobbak és nehezebbek lettek, valamint nem túl hatékonyak aerodinamikailag, hiszen jelentős a légellenállásuk” – mondta a legendás hírű mérnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: