DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Piercing- és alsónemű-ellenőrzés Miamitól

Az FIA nem viccelt, és komolyan betartatja az ékszerekre és alsóruházatra vonatkozó szabályokat. A versenyigazgató felsorolta, milyen riasztó kockázatokkal járhat egy tűzeset.

A Formula-1 versenyigazgatója, Niels Wittich az Ausztrál Nagydíj előtt figyelmeztette a csapatokat két létező, de korábban nem ellenőrzött szabályra: tiltott az ékszerek és piercingek viselése az autóban vezetés közben, alsóneműből pedig csak jóváhagyott, tűzálló verzió megengedett. A csapatok akkor két verseny türelmi időt kaptak.

A haladék Miamiban jár le. Minden versenyhétvégén a kötelező gépátvételen a csapatoknak ki kell tölteniük egy formanyomtatványt, amelyben kijelentik, autójuk és felszerelésük megfelel a szabályoknak. Wittich aktuális tájékoztatásában kiemelte, ellenőrizni is fogják a sportszabályzat L függeléke 3. fejezetének betartását, különösen az alsóruházatról szóló 2. és ékszerekről szóló 5. cikkelyt.



„A nem tűzálló anyagok, különösen szintetikus anyagok használata esetén a versenyző bőrével érintkezve csökken a hővédelem, ezáltal tűz esetén megnő az égési sérülés kockázata. Legrosszabb esetben ezek az anyagok megolvadhatnak, ami gátolhatja a kezelést égési sérülés esetén” – írja a tájékoztatóban a versenyigazgató az alsóneműről. Az ékszerek kapcsán hozzáteszi:

„A fémtárgyak, mint az ékszerek a bőrrel érintkezve szintén égési sérülések kockázatát hordozzák tűz esetén. Viselésük verseny közben akadályozhatja az orvosi beavatkozást és az azt követő diagnózist és kezelést balesetet követően.” Még egy extrém esetet megemlít: a kiszakadó ékszert a versenyző akár lenyelheti vagy belélegezheti.

Korábban Lewis Hamilton kijelentette, nem tervezi betartani az ékszerszabályt, hiszen vannak olyan piercingjei, amelyek nem eltávolíthatók, már belenőttek a fülébe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: