DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Vettelnek sem tetszik az új hétvégi menetrend

Idénre már némileg más a pilóták időbeosztása a versenyhétvégén, a változtatások azonban egyelőre nem arattak osztatlan sikert. Túlságosan megcsappant az értékes idő.

Számtalan szezonon át a Formula-1-es versenyhétvégék menetrendje a következőképp zajlott: csütörtökön médianap, pénteken két szabadedzés, szombaton szabadedzés és időmérő, vasárnap futam. A sport azonban az egyre hízó versenynaptár miatt szerette volna csökkenteni a személyzetet érő terhelést, így 2022-től a sajtós kötelezettségeket áttolták péntekre, lehetőséget biztosítva, hogy egy nappal később rendezkedhessen be a paddock a helyszíneken.

Igen ám, de a gyakorlatban a változásnak nyoma sincsen. Max Verstappen hívta fel a figyelmet arra, hogy szemernyivel sincs több szabadidejük, hiszen a hivataloson kívül eső médiatevékenységek ugyanúgy csütörtökön vannak. Vagyis nem nyertek semmit, inkább csak veszítettek, hiszen a pénteki zsúfoltság azt eredményezte, hogy a szabadedzések kezdési időpontjai is tolódtak, így még több időt töltenek a pályán, mint korábban. A címvédő sürgeti is a vezetőséget, hogy vizsgálják felül az új menetrendet.



Véleményével nincs egyedül a paddockban. Verstappen után a versenyzők érdekvédelmi szervezetének igazgatója, Sebastian Vettel is arról beszélt, hogy a módosítás visszafelé sült el. „A szándék az volt, hogy rövidítsük a hétvégét. De nem ez lett belőle. Szóval dolgoznunk kell rajta” – mondta a négyszeres világbajnok, aki a sajtótájékoztatókkal kapcsolatban is megfogalmazta az észrevételeit. „Azt akarjátok, hogy izgatottak legyünk, amikor egy órán keresztül ugyanazokat a kérdéseket kapjuk. De ezt fölösleges is várni. Erre is ki kell találnunk valami jobb megoldást.”

Harmadik kritikusként Guanyu Zhou újoncszemszögből világított rá arra, mivel jár a megbolygatott menetrend. Tőle valóban értékes időt vesz el a zsúfoltság. „A régi verzióval nekem nyilvánvalóan nincs annyi tapasztalatom, de tesztpilótaként voltam ilyenen. Az új formátum nem igazán segíti elő, hogy több időt tölthessünk a mérnökeinkkel. Sőt, tulajdonképpen több médiakötelezettségünk van, így nem is végzünk hamarabb csütörtökön. Ugyanakkor zárjuk a napunkat, pénteken viszont van, hogy korábban kezdünk, mint az előző években. Jó lenne, ha ezen változtathatnánk”– fogalmazott az Alfa Romeo pilótája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: