DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Így győzte meg Helmut Marko a Hondát

A japán motorgyártó a McLarennel való szakítás után a Formula-1-ből távozást mérlegelte, de a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko rábeszélte a céget a folytatásra: világbajnoki címet ígért nekik.

A Honda legfrissebb, hétéves motorszállítói szerepvállalása egyéni világbajnoki címet eredményezett az utolsó szezonban, 2021-ben. Jól ismert, hogy a program milyen rögösen indult a McLarennel karöltve töltött három évben. Egy átmeneti szezonban a japánok a Toro Rossót látták el, majd kibővítették az együttműködést a Red Bullra is, ami három eredményes évet hozott a Honda-motor 17 nagydíjgyőzelmével. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a holland sajtónak nosztalgiázott a kezdetekről:

„Mikor bejelentették, hogy a McLaren meg akar szabadulni a Hondától, rögtön felhasználtam a kapcsolataimat. Nem volt könnyű a Hondát meggyőzni a Formula-1-ben folytatásról, már akkor ki akartak lépni. Azt mondtam a Honda-elnökének: garantáljuk önöknek a bajnoki címet” – mondta a Formula1.nl-nek Marko.



Az említett kapcsolat a világ legnagyobb független motorfejlesztő cége volt, amely éppenséggel egy osztrák vállalat. „Ismerik az AVL-t? A cégnek 12 ezer alkalmazottja van, amelynek nyolcvan százaléka mérnök. A székhelyük Graz, motorokat és tesztpadokat fejlesztenek, a Hondának ötvenmillió euró értékű felszerelést szállítottak.”

„Innen tudtam, hogy a Honda sakurai gyára csúcstechnológiát képvisel, a legjobb a maga nemében: mindenki fehér köpenyben jár-kel, a telep 53 hektáron fekszik. Innentől már csak az volt a kérdés, hogy a megfelelő húrokat pendítsük meg – ami istennek hála sikerült” – idézte fel a partnerség kezdetét az egykori Formula-1-es versenyző. A Honda 2020 őszén döntött a kiszállásról, de az utolsó évben még sikerült beváltani Marko ígéretét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: