DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Imbuszkulcsot, aztán robogót kért kölcsön Vettel

A szezonját Ausztrál Nagydíjon kezdő Sebastian Vettel alatt már az első szabadedzésen megállt az Aston Martin. Tűzoltási és szerelési munkák után egy robogóra pattanva a pályán tért vissza a bokszba, amit a felügyelők nem néztek jó szemmel.

Csupán egy szabadedzést teljesített pénteken a koronavírusból visszatérő Sebastian Vettel. A német versenyző Aston Martinja az első tréningen mondta fel a szolgálatot motorprobléma miatt, melyet követően a pilóta szokásához híven részt vett a tűzoltásban, sőt még szerelt is egy kicsit az AMR21-en – de nem ez volt a legemlékezetesebb momentum.

Az edzés leintése után, mikor az autók visszatértek a bokszutcába, Vettel egy robogóra pattant, és a baleset helyszínétől a pályavonalon haladva tért vissza az Aston garázsához. Az esetet vizsgálják a versenyfelügyelők, mivel a szabály kimondja, a leintést követő öt percen belül senki sem léphet a pályára – a kivételek közé tartoznak a versenyzők gyalog vagy járművet vezetve, de csak akkor, ha engedélyt kaptak.



„Mint nyilvánvaló, problémánk lett, füstölt egy kicsit, aztán elvesztettem a motorerőt. Meg kellett állni az autóval a pályán. Én azt tettem, amit megtehettem, hogy csökkentsem a kárt és lehozzam a pályáról, amilyen gyorsan lehetséges” – olvasható az Autosporton Vettel pénteki nyilatkozata. A német saját kezébe vette a mentés irányítását: „Próbáltan tenni érte, hogy az autó ne sérüljön jobban. A sportbíró nagyon segítőkész volt, egy Leatherman multiszerszám volt nála. Imbuszkulcsot kértem tőle, és leszereltük a karosszéria egy részét, hogy az autó alá férjek és hűthessem. Volt vele egy kis munka.”

„Mikor az autó már biztonságban volt, nem kaphatott újra lángra, megkérdeztem, visszamehetek-e, megy-e valaki a bokszba. Mondták, hogy amint vége az edzésnek, igen. Aztán jött a robogós srác, azt mondta, felszállhatok mögé, de megkérdeztem, vezethetnék-e, mivel jobban szeretem. Odaadta a robogót, mondta, hogy menjek, én pedig indultam. Jobban örültem volna, ha az autóval megyek vissza, mivel nincs vele probléma, hiszen nem azért vagyok itt, hogy robogót vezessek” – folytatta a robogózás krónikájával Vettel.

„Megszakította a körözésünket, ami már eleve fájdalmas volt, és sajnálatos módon a teljes délutáni edzést elvette, ami szintén nem ideális. Régen ültem az autóban, a pálya is más. Rendben leszek holnap, de jobb lett volna több kört megtenni” – nyilatkozta a második szabadedzést kihagyó Vettel, akinek Aston Martinjába új motor kerül a folytatásra, melynek beszerelése egyelőre nem von maga után büntetést.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: