DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Domenicali: Igazi versenyző kell az F1-nek Amerikából

A sportág számára még fontosabbá vált, hogy amerikai versenyzője vagy akár versenyzőnője legyen, de az illető nem kerülhet be pusztán nemzetisége alapján. A Las Vegas-i Nagydíjjal pedig még nagyobb lett az esély egy amerikai debütálásra.

Mióta a Formula-1 amerikai tulajdonba került, időről időre visszatérő téma, mikor lesz a sorozatnak újra versenyzője az Egyesült Államokból – az utolsó Alexander Rossi volt, aki 2015-ben szerepelt, de csupán öt nagydíjon. A leggyakrabban felmerülő név Colton Hertáé, akit a lehetséges F1-es Andretti-projekttel hoztak szóba, újabban pedig a McLaren szerződtetett egy tesztre. A 21 éves pilóta évek óta tagja az IndyCar élmezőnyének, mégsem gyűjtött össze elegendő szuperlicenszpontot, ami a Formula-1-es szereplésnek feltétele lenne.

Az országban rendezendő harmadik verseny, a Las Vegas-i Nagydíj bejelentésével újra előkerült a kérdés, a Formula-1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali pedig hangsúlyozta, bár rendkívül fontos lenne a sorozat számára egy amerikai résztvevő, nem kerülhet be senki a mezőnybe pusztán nemzetisége alapján, minőségi versenyzőnek kell lennie.



„Fontos dolog, de igazi versenyzőnek kell lennie. Hiszen az egyének számítanak, ők a főhősök, hiszen mindenki az arcokhoz kapcsolódik, mindig ez a referencia. Fontos, hogy igazi legyen. Kereskedelmi, szervezői, promóteri nézőpontból, mivel fejleszteni akarják az üzletet az USA-ban, nagyon fontos egy női vagy férfi versenyző” – idézi Domenicalit a RaceFans.net.

A tulajdonos Liberty Media elnök-vezérigazgatója, Greg Maffei pedig arról beszélt, az új verseny növeli a helyi pilóta érkezésének valószínűségét.

„Van már amerikai csapatunk, a Haas. Véleményem szerint pedig azzal, hogy ilyen eseményünk lesz Las Vegasban és sok minden mást is folytatunk az USA-ban, csak valószínűbbé vált, hogy hamarosan amerikai versenyzőnk is legyen” – mondta Maffei a Racer szerint.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: