DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Vasseur: Óriási az F1 körüli felhajtás

Az Alfa Romeo vezetője, Frederic Vasseur azon véleményének adott hangot, hogy a csapatok által megkötött új megállapodások sokasága mind igazolja, elképesztő népszerűségnek örvend az F1 világa.

A száguldó cirkusz varázsa iránt jelen állapot szerint világszerte megugrott az érdeklődés, ehhez nagyban hozzájárult a Netflixen futó Drive to Survive sorozatának átütő sikere, illetve az olyan piacokon való terjeszkedés, mint például az Egyesült Államok. A téli szünet idején egyébként több csapat is beszámolt arról, hogy új kereskedelmi megállapodásokat hoztak tető alá, plusz új partnerekre is szert tettek. Max Verstappen múlt évi diadalának folyományaként például a Red Bull egyezségre jutott két amerikai üzleti óriással, az Oracle technológiai céggel és a Bybit kriptovállalattal. A Ferrari csapata pedig szintén két új támogatóra akadt rá, név szerint a Santanderre és a Velasra. 

Az Alfa Romeo sem maradt halk szavú a téli időszakban, hiszen új bejelentésekben is bővelkedett, sőt több mint egy tucat partnerrel lépett kapcsolatba. A két új versenyző közül Guanyu Zhou, aki egyébként a királykategória első kínai pilótája lesz, szintén komoly támogatói hátteret hoz magával a gárdához.

f1-kozonseg-2021-dppi



A csapatfőnök Frederic Vasseur szerint a csapatoknál  létrejött minél több kereskedelmi megállapodásának ténye csak bizonyítja a Formula-1 népszerűségét, ami utakat nyit meg a vállalkozások irányába. „Ez a dolgok összefonódása, de az F1 körüli felhajtás óriásira duzzad” – nyilatkozta a Motorsportnak, majd mindezt tovább fokozta: „Már a tavalyi különböző eseményekkor is tapintható volt az érdeklődés növekedése, a 2021-es Austinban megrendezett nagydíjon volt az F1  legnagyobb nézőszáma. Ez egy igazi megaesemény volt, a tévénézők száma pedig magáért beszélt.”

„Az a meglátásom, hogy nemcsak mint sportág, hanem mint csapat is nagyon vonzóak vagyunk, merthogy ambíciók fűttenek bennünket. Úgy gondolom, mi egy nagy projektet építünk fel az újonnan csatlakozó partnerekkel karöltve” – tette hozzá Vasseur. Szerinte az egy csuda jó érzés, hogy minden nap új szponzorok választják az alakulatukat. 

Az istálló vezetője az előző év végén  a Motorsport.com-nak elecsetelte, a Zhou által hozott támogatás lehetővé tesz a turiniaknak, hogy a költségvetésük a 140 millió dolláros magasságot súrolja, ezt pedig „óriási lehetőségnek” nevezte.

Más csapatok irányítói is hasonlóképpen vélekednek, a McLaren Racingtől Zack Brown nemrég azt jósolta, hogy az F1 környékén kereskedelmi szempontból erős évtized fog beköszönteni.

Az Orosz Nagydíj törlése után huszonháromról huszonkettőre zsugorodott a versenyek száma a versenynaptárban – ami a sportág történetének leghosszabbja lett volna –, de Stefano Domenicali szerint nem okozna gondot a futam pótlása. Katar és Kína lehet jövőre újra visszatér, a Las Vegas-i helyszínnel szintúgy tárgyalások zajlanak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: