DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Előírta az FIA, mit nem tehetnek az orosz versenyzők

Egy nyilatkozatot kell kitölteniük, amelyben többek között vállalják, hogy nem tüntetnek fel nemzeti szimbólumokat, nem éneklik himnuszukat és nem támogatják Oroszországot az ukrán háborúban.

A Nemzetközi Automobil Szövetség engedélyezte az orosz és belorusz autóversenyzők részvételét a szövetség alá tartozó versenyeken, de csak feltételekkel: a sportolók kizárólag semleges státuszban indulhatnak, betartva az FIA békére és semlegességre irányuló elveit.

Ez utóbbira vonatkozó részleteket tett közzé pénteken a szövetség. Az orosz versenyzőknek nyilatkozatot kell aláírniuk, melyben a következőket vállalják:

- Nem használnak orosz/belorusz nemzeti szimbólumokat, zászlókat vagy színeket a nyilvánosságban és közösségi médiában.



- Sem nemzeti szimbólumokat, zászlókat, szavakat nem tüntetnek fel overalljukon, ruházatukon, személyes kiegészítőiken. (Ide tartozik az Oroszország, Orosz Automobil Szövetség, RUS és RAF rövidítés is.)

- Az FIA eseményein nem énekelhetik vagy játszhatják le az orosz és belorusz himnuszt.

- Tiltott minden megjegyzés, tett vagy magatartás, amely ellenkezik az FIA érdekeivel és támogatja Oroszország ukrajnai megszállását.

A versenyzők a dokumentum aláírásával azt is vállalják, hogy betartják az FIA mindenkori előírásait és döntéseit, így amennyiben a testület további szankciókat vezet be – a keddi döntésben is szerepelt a „további tájékoztatásig kitétel” – nem vehetnek részt a versenyeken.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: