Steward
Gobodics Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. szeptember 27. kedd
F1

Döntött az F1: nem lehet megtartani az Orosz Nagydíjat

Nem meglepő módon a Formula-1 is reagált az elmúlt napok eseményeire: péntek kora délután bejelentették, hogy az ukrán-orosz háború miatt törlik a szeptemberre tervezett futamot Szocsiban.

Napok óta feszült volt a helyzet Ukrajna és Oroszország között, csütörtökön hajnalban viszont Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai beavatkozást rendelt, amely után megkezdődött a szomszédos ország inváziója – jelen sorok írásakor már Kijevig jutottak a tankok.

A háborút világszerte elítélik az országok, és természetesen a sport sem maradhat ki ez alól: sorra veszik el az eredetileg Oroszországba tervezett események rendezési jogát. A Formula-1-ben ugyancsak felmerült, mi legyen a szeptemberben esedékes futam sorsa: csütörtök este ültek össze tanácskozni a sportág vezetői és a csapatok, de Sebastian Vettel például már előtte kijelentette, hogy ő biztosan nem fog elutazni Szocsiba.

szocsi-f1-dppiNos, pénteken kora délután kiderült, hogy senki más sem: a Formula-1 hivatalos közleményben erősítette meg, hogy törölték az idei Orosz Nagydíjat. Mint írják, az F1 azzal a vízióval látogat különböző országokba, hogy egyesítsék az embereket, ez pedig nem összeegyeztethető a mostani eseményekkel, így „nem tudják megtartani a versenyt jelen körülmények között”. Bár a szövegezés egyébként nem zárja ki teljesen azt, hogy amennyiben mégis véget érne a háború Ukrajnában, a vezetők meggondolhatják magukat, de a hírek szerint egyértelmű a 2022-es futam törlése.

Arról egyelőre nem esett szó, melyik helyszín ugorhat be a szeptember végi időpontra, de a legtöbb értesülés Isztambult említi legfőbb jelöltként. Egyébként az idei lett volna az utolsó Orosz GP Szocsiban, a tervek szerint jövőre már az Igora Drive adna otthont a futamnak.

FRISSÍTÉS: Nem sokkal később a verseny promótere közleményben reagált, amelyben úgy fogalmaztak, hogy még előfordulhat, hogy mégis megrendezik a futamot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: