DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 7. hétfő
F1

Bottas: Ez egy első alkalom pályafutásomban

Tizedik szezonjában először lesz a tapasztaltabb versenyző istállón belül Valtteri Bottas, először kell neki vezetnie egy csapatot – a finn úgy érzi, nagy felelősség vár rá.

Kilenc szezont töltött már a Formula-1-ben, 32 évesen a veteránok közé tartozik, de Valtteri Bottas korábban mindig a tapasztalatlanabb versenyzőnek számított adott csapatánál: a Williamsnél Felipe Massa, a Mercedesnél Lewis Hamilton jóval több rutinnal rendelkezett nála. Most, tizedik szezonjában, az újonc Guanyu Zhou csapattársaként a finn először számít a tapasztaltabb pilótának.

„Az Alfa Romeo óriási örökséggel rendelkezik az autóiparban és az autóversenyzésben is, ezért a márka számára vezetni nagy felelősség” – idézi az idei C42-t Fioranóban már vezető Bottast az Autosport. „És az igazat megvallva pályafutásom során először leszek a csapat tapasztaltabb versenyzője. Azt hiszem, épp ideje, hiszen a tizedik szezonomba vágok bele. Ezért határozottan érzem, hogy enyém a felelősség vezetni, segíteni a csapatot és mindent beleadni.”



A finn pilóta a mezőny egyik nagycsapatától igazol egy tipikus középcsapatba. Egykori gyári istállóként a Sauber felszereltségére nem lehet panasz, de a létszámkülönbség a Mercedeshez képest látványos.

„Láttam, hogy nagy létesítményeik vannak, nyilvánvalóan még a BMW-s időszakból. Sokat fektettek a gyárba, ezért jó szélcsatornájuk és egyéb eszközeik vannak. Az talán kicsit meglepő volt, hogy kevés ember volt a gyárban. Kevésbé nyüzsgő, az összes részlegen kevesebb ember dolgozik. Határozottan kisebb a csapat, de úgy érzem, ez előny is lehet annak tekintetében, milyen gyorsan reagálnak különböző dolgokra. Nem kell tíz emberen átmennie valaminek, elég egyetlen ember, aki megmondja, mit kell tennünk. Ez egy jó dolog” – fejtegette Bottas, miért működhet hatékonyabban egy kis csapat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: