DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Kötelező lesz a vakcina az F1-ben

A Formula-1-ben is bevezetik a kötelező Covid-védőoltást, amely alól senki sem mentesül kivételként. A húsz versenyzőnek nem kell aggódnia, sajtóinformációk szerint már mind felvették a vakcinát.

A koronavírus kitörése óta lefutott két szezonban a Formula-1 rendszeres teszteléssel akadályozta meg a járvány elharapózását a paddock személyzetén, amely intézkedés sikeresnek nevezhető: csekély számú pozitív esetet szűrtek ki a versenyhétvégéken, 2020 és 2021 folyamán csak négy pilótának kellett versenyt kihagynia fertőzöttség miatt.

A 2022-es szezonban új szintre emelve a védekezést kötelezővé teszik a Covid-vakcinát a Formula-1-es nagydíjak teljes személyzete számára, beleértve versenyzőket, csapattagokat, a sajtó képviselőit és vendégeket is. A hírről a The Times számolt be először, a BBC megkeresésére pedig az FIA és F1 is megerősítette annak hitelességét. A Times azt írja, senki sem mentesül a szabály alól. Az egyelőre nem ismert, mi számít a szabály értelmében oltottságnak.



A BBC szerint a húsz versenyző egyikének részvételét sem fenyegeti a szabály, hiszen valamennyien felvették már a védőoltást: a lap emlékeztet, hogy a 2021-es USA Nagydíjon feltétel volt két vakcina felvétele. Nemrég az Ausztrál Nagydíj szervezői szögezték le – Novak Djokovic ügyének visszhangjaként –, hogy az ország intézkedéseinek megfelelően csak az vehet részt a szezon harmadik nagydíján, aki megkapta a vakcinát.

A tervet a Motorsport Világtanács már decemberben jóváhagyta a BBC információi szerint, de nem kommunikálták a döntést. Az FIA a hír megerősítésén túlmenően jelenleg sem nyilatkozott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: