DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Fejlesztések nélkül veszélyben az öreg pályák?

A hírek szerint sok az új jelentkező az F1 versenynaptárába, ám a klasszikus helyszínek nem szeretnék feladni a helyüket. Az Alpine vezetője szerint ehhez azonban fejlődésre van szükség.

A Formula-1 vezetésének nem titkolt célja, hogy globálisan egyre népszerűbb legyen, ennek érdekében pedig sorra érkeznek az új helyszínek: Szaúd-Arábia vagy épp Miami is a kínálat része már, és további érdeklődők is vannak; egy afrikai futamot is például többen hiányolnak a naptárból.

Ahogy felmerül az újabb és újabb esetleges pályák neve, a régebbiek úgy kezdhetik veszélyben érezni magukat. Noha az F1 urai igyekeznek megnyugtatni mindenkit, hogy a hagyományok fontosak számukra, és nem fognak megválni a sport tradicionális helyszíneitől, egyetlen pálya maradását sem lehet készpénznek venni.

Az Alpine ügyvezető igazgatója, Laurent Rossi szerint sokat javíthatnak az esélyeiken a klasszikus versenyhelyszínek, ha nem kényelmesednek el, és minőségben megpróbálják felvenni a versenyt a modern pályákkal. „Személy szerint úgy gondolom, hogy ezek a helyszínek nagyon magasra teszik a lécet, főleg infrastruktúrát tekintve. Ez néhány tiszteletreméltó, bámulatos pályát öregnek és kopottasnak tüntet fel” – nyilatkozta Rossi a GPFans szakoldalnak adott interjújában.



Különösen a közel-keleti versenypályák emelkednek ki a modern érában. „Abu Dhabiban minden tökéletes, a módosítások megfelelőek voltak. Most sokkal jobb a pálya, mint volt, a versenyzőknek egyértelműen tetszett. Szaúd-Arábiában talán egy kicsit túllőttek a célon, túl gyors volt” – dicsérte a helyszíneket, amelyekről az Alpine szép eredményekkel térhetett haza.

Rossi már csak azért is kifejezetten üdvözli a csúcstechnológiás új helyszíneket, mert ez talán az európaiakat is arra ösztönözheti, hogy ne üljenek a babérjaikon. „Remek, hogy vannak olyan pályáink, mint Monza vagy Silverstone, én például imádom őket, de muszáj lépést tartaniuk, mert hoppon maradnak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: