DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Russell: Sosem elég, amíg nem leszek bajnok

Részsikerek – Q2-es, Q3-as szereplések és pontszerzések – fémjelezték George Russell eddigi pályáját. A brit azonban sosem volt igazán elégedett: csak akkor lesz az, ha futamgyőztessé, világbajnokká válik.

A Williamsnél töltött három szezont olyan részsikerek szegélyeztek George Russell számára, melyek a sereghajtó csapatnál felértek egy győzelemmel: az istállóval elért első Q2-es szereplés 2020-ban a Stájer Nagydíjon, az első közös Q3-ba jutás a 2021-es Osztrák Nagydíjon, és az első közös pontszerzés a 2021-es Magyar Nagydíjon. Az idén már Mercedesnél folytató Russellre vár pár hasonló részsiker – pole-pozíció, futamgyőzelem –, de ő igazán akkor lesz elégedett, ha világbajnokká válik.

„Nyilvánvaló, hogy győztessé akarok válni, világbajnok akarok lenni, miután hosszú időt töltöttünk el a mezőny végén. A 2020-as erősebb év volt, de nem értük be vele. A 2021-es még erősebb, de azzal sem voltunk soha elégedettek” – mondta a Crash.net-nek adott interjúban Russell.

„Amikor először bekerültem a Q2-be, nagy ünneplés volt. A második-harmadik alkalom után megszokja az ember és akkor már a Q3-ba akar bejutni. Amikor sikerült a Q3, megint csak nagy ünneplést csaptunk és nagyon izgatottak voltunk. De azután az ember már minden alkalommal be akar jutni a Q3-ba. Addig sosem lesz elég, amíg nem válik világbajnokká.”



„Ha választás elé állítanának, utolsó hely vagy tizedik, az esetemben nyilvánvaló lenne: a tizediket választanám. De az előrelépés nem egyenes vonalú, továbbra is a tanulóidőm töltöm. Ha tizedik vagyok, még nem vagyok világbajnok, ezért nem csinálok belőle nagy ügyet. Hálásabb vagyok azért, hogy kitanulhattam a mesterségem, miközben kicsit a radar alatt voltam, így felkészült vagyok, amikor végre olyan autót kapok, amellyel remélhetőleg elérhetem, amit el akarok érni” – hangsúlyozta a Williamsnél töltött tanulóévek fontosságát Russell.

A williamses évek alatt – valamint a Mercedesnél való 2020-as szahíri beugrása során, amikor győzelem csúszott ki a kezéből – Russell megtanulta a Formula-1 fontos leckéjét: a sportban kudarcok érik az embert, melyekből fel kell tudnia állni.

„Nem csupán a mercedeses tapasztalatból, de más esetekből is tanultam. A csalódás kezelése és a belőle való felállás az élet és a versenysport része. Tudjuk, hogy bajnokságot nem lehet egy versenyen megnyerni vagy elveszíteni, a teljes szezon során nyerik meg. Csalódást okozó versenyhétvégék mindig vannak, egyszer kudarc jön, másszor siker. Ha nem állunk fel a csalódásból, azzal csak magunknak és a csapatunknak ártunk a hátralevő versenyeken. El kell fogadni ezeket a csalódásokat, tanulni kell belőlük és tovább kell lépni” – beszélt a leckéről, amelyet a Mercedesnél hasznosítani tud majd.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: