DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

IndyCar-bajnok: Az F1 nem a pilóták bajnoksága

Az amerikai szériát 2017-ben és 2019-ben megnyerő Josef Newgarden szerint a Formula-1 fő vonzerejét az autók jelentik, ugyanakkor a versenyzők nem feltétlenül tudják megmutatni, mire képesek valójában.

Josef Newgarden egy szezont töltött el a GP3-ban még 2010-ben, az útja azonban onnan nem a Formula-1 felé, hanem az IndyCarba vezetett. Ahol meg is találta a számítását, hiszen az utóbbi bő fél évtizedben rendre az élmezőnyben szerepelt, 2017-ben és 2019-ben pedig a bajnoki címet is meg tudta szerezni. Az amerikai pilóta mindezek után aligha bánja, hogy végül nem az F1-ben kötött ki – főleg annak fényében, hogy szerinte a száguldó cirkuszban kevesebb jelentősége van a versenyzőknek:

newgarden-indycar-2021



„Számomra az F1 vonzerejét az autók jelentik” – nyilatkozta a PlanetF1.com által idézett Newgarden az IndyCar szezon előtti médianapján. „Amikor az F1-re gondolok, egy gyártói világbajnokság jut eszembe, ahol megpróbálják a leggyorsabb autót megépíteni egy – mondjuk úgy – ésszerűtlen költségkeretből. Ez az, ami izgalmassá tette. Minél idősebb lettem, és minél többet versenyeztem és néztem a Formula-1-et, nem érzem már úgy, hogy ott szeretnék versenyezni. Számomra nem úgy tűnik, mintha a pilótákról szólna a bajnokság.”

Newgarden mindezek ellenére egy Formula-1-es autót szívesen kipróbálna: „Lenyűgöző bajnokság, mindig is az volt, egyértelműen szeretnék belekóstolni. Mindent szeretnék vezetni, amit csak lehetséges, hogy megtapasztalhassam. Így első kézből lennének benyomásaim és úgy tudnék beszélni róla.”

A kétszeres IndyCar-bajnok szerint nem véletlen, hogy több korábbi F1-es pilóta vagy oda bekerülni egyelőre nem tudó fiatal választja újabban az amerikai szériát: „Úgy vélem, az IndyCar az a sorozat, ahol pilótaként a legversenyképesebb csomagot kaphatod. Ha topversenyző vagy, lehetőséget szeretnél kapni arra, hogy megmérkőzz és hogy bajnokságot és nagy versenyeket nyerhess, függetlenül a helyzetedtől. Sajnos szerintem ez nem igaz a Formula-1-re, ilyen szempontból nem annyira vonzó. De soha nem mondanám soha, mert nem tudhatjuk, hogyan alakulnak a dolgok.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: