DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Vettel: Ne trágárkodjunk annyit a csapatrádióban

Amióta apa lett, Sebastian Vettelt jobban zavarja az F1-ben tapasztalható nyilvános káromkodás. Az érzelmek kimutatása a sport része, de nem szabad túlzásba esni – ő gyerekeire való tekintettel megválogatja szavait.

A mai Formula-1-es közvetítésben központi szerepet játszik a csapatrádió, amelyen keresztül a nézők milliói hallhatják a versenyzők azonnali reakcióit: a pillanat hevében ez sűrűn káromkodások formájában nyilvánul meg. Sebastian Vettelt is ki kell sípolni időnként, a német mégsem nézi jó szemmel, amikor egy versenyző csak úgy ontja magából a trágár szavakat. Egy interjúban azt a kérdést tették fel neki, mennyire változtatta meg Formula-1-ről alkotott képét, hogy apa lett.

„Nagyon is. Egy példa: amikor kezdtem, senkit sem érdekelt, mit kiabálok a sisak alatt, mert aligha hallotta bárki is. Ez mára megváltozott, és sokszor ért ellenszél az érzelmeim miatt. Ez olyan, mint a focisták első reakciói a pályán. Én azt gondolom, ki kell adni az érzelmeinket és hűnek kell lennünk hozzájuk. De nem kell tízszer elmondani, hogy sz**. Nem kell szentnek sem lenni, de legalább meg kell mutatni, hogy megpróbáljuk” – mondta az F1-Insidernek adott interjúban Vettel.



„Én is szeretnék egy bizonyos nyelvezetet átadni a gyerekeimnek. Az érzelmek ennek ellenére fontosak, különösen a sportban. Néha boldogok vagyunk, néha dühösek, néha szomorúak. Nem kell szégyellni, hogy ezt kimutatjuk. A döntő az, hogyan” – beszélt arról, hogy a versenyzőknek törekedniük kell szavaik megválogatására.

Ahogy a fentiek is mutatják, a négyszeres világbajnok fontosnak tartja, hogy kiálljon elvei mellett és ne hazudtolja meg a számára fontos értékeket.

„Ez olyan, mint a politikában” – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. „Egyrészt mindig észben kell tartani az összképet. Úgy egyszerűbb elfogadni bizonyos dolgokat, hogy egy nagyobb célt elérjünk. De van egy egyértelmű határvonal: bele kell tudni nézni a tükörbe.”

„Mondok egy vicces példát: ha felajánlanák, hogy vezessem a Formula-1 leggyorsabb autóját, így garantáltan megszerezném a következő győzelmet és bajnoki címet, de meztelenül kellene ülnöm az autóban, akkor azt mondanám, köszönöm, nem. Ki kell állni az értékeink és elveink mellett. De mindenkinek magának kell eldöntenie, mire kész.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: