DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Perez: Ez a pálya fölöslegesen veszélyes

A Red Bull pilótájának továbbra is tetszik az új helyszín, de egynél több autó számára szerinte már túl kockázatos ez a pályakarakterisztika. A napjával sem a legelégedettebb.

Eddig szerencsére megúszta a mezőny komolyabb incidens nélkül a hétvégét a száguldó cirkusz legújabb utcai pályáján. A veszély ugyanakkor ott van, és ezt szombaton éppen Max Verstappen mutatta meg, aki falhoz vágta az autóját a Q3 végén, a pole-pozíció felé robogva. De a végül első helyet szerző Lewis Hamiltont is két kifejezetten veszélyes eset miatt vizsgálták a harmadik szabadedzés után.

A pilótáknak az első nap után összességében az volt a véleménye, hogy Dzsidda egy kihívásokkal teli, de élvezetes pálya. Osztotta ezt a véleményt a pórul járó vb-éllovas csapattársa, Sergio Perez is, ám a látottak alapján az aggályait sem volt rest kifejezni. „Szép pálya, de nagyon veszélyes. Sok egyenes van, a kanyarok viszont beláthatatlanok. Remélem, holnap a versenyen nem történik majd semmi. Szerintem ez a pálya értelmetlenül túl veszélyes” – nyilatkozta a szombati program végén a mexikói.



Úgy gondolja, hogy bár az F1-nek valóban gondolnia kell a szórakozásra és a szórakoztatásra, bizonyos dolgokat nem szabad ennek oltárán feláldozni. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy a biztonságnak mindig elsőbbséget kell élveznie. Mi, a pilóták ülünk ott az autóban, és ilyen sebességkülönbségeknél ha valami rossz történik, akkor az nagyon rossz. Ha két autó közel van egymáshoz, akkor egy kis balesetből is óriási lehet” – figyelmeztetett.

Perez mindazonáltal reméli, ez a torlódás, ami balesetveszélyes helyzeteket alakított ki, csak az időmérőig volt probléma. A saját kvalifikációjával egyébiránt szintén nem elégedett, csak 5. lett, Verstappentől elválasztotta őt Charles Leclerc. Van sejtése, mi lehetett a gond. „Nem jól közelítettük meg a dolgokat, nem sikerült a gumikat az optimális tartományba hoznunk. Még a Q2-es körömet sem tudtam megfutni, de a korábbi lágy gumis időmtől is elmaradtam. Bonyolult volt ez ma a gumikkal, de szerintem mindenki hasonló cipőben járt. Napközben azért sikerült előrelépnünk, az időmérőn az első helyen is álltunk a Q1-ben és a Q2-ben. Ám a Q3-ban, amikor igazán számított, nem tudtam összerakni. Nem volt ez ideális nap, de úgyis a holnap számít” – bizakodott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: