DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Magyar mérnök-versenyző is dolgozik az F1-es pályák tervezésén

Az F1 sportigazgatójával, Ross Brawnnal készített exkluzív interjúnk során arra is fény derült, pontosan milyen munkát végez az F1-es stábban a Lotus Cup Europe bajnoka, Balogh Bence.

Balogh Bence neve elsősorban a Lotus Cup Europe-ból lehet ismerős a magyar autósport-rajongók számára, de a 2021-ben is bajnoki címet szerző pilóta nem csak versenyzőként tevékenykedik. Bence ugyanis a FOM kötelékeiben is dolgozik, a Formula Podcast legutóbbi adásában pedig rá is kérdeztünk Ross Brawnnál, az F1 sportigazgatójánál, hogy pontosan mi a magyar mérnök feladata:

„Bence járműdinamikus. Nagyon sok modellezést végez a különféle tervekkel és változtatásokkal kapcsolatban” – magyarázta Brawn a 2022-es koncepcióautóval kapcsolatban. „A járműdinamikai főmérnökünk, Craig Wilson alatt dolgozik. Craig segít az aerodinamikai szakembereknek megérteni a változások hatásait, igyekszik segíteni az autók jellemzőinek meghatározásában.”

balogh-bence



„Ami igazán érdekes, hogy Craig és a stábja, amelyben Bence is dolgozik, pályatervezéssel is foglalkozik” – folytatta a szakember. „Nagyon aktívak vagyunk a pályák tervezésével kapcsolatban is, igyekszünk megérteni, feltérképezni, hogy milyen típusú pályákon lenne a legnagyobb potenciál a versenyzésben, hol jönne ki a legjobban az autók teljesítménye. Néhány hét múlva megyünk az új szaúdi pályára, nos, annak a koncepcióját már Craig csoportja alkotta, míg a részleteket Hermann Tilke tervezte.”

„Bence ezekben a feladatokban vesz részt és nyugodtan mondhatom, hogy nagyon fontos tagja a csapatunknak. Egyébként őszinte leszek, eddig nem is tudtam, hogy magyar, csak most jöttem rá, amikor mondtad” – tette hozzá Brawn az interjú során.

A korábbi mérnök-stratéga-csapatfőnök szakági guruval készített teljes exkluzív interjúnk, amelyben beszél többek között a Brawn GP sikereiről és az F1 jövőjéről is, itt hallgatható meg:

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: