DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Ezért távozott a Sauber elnöke

Az F1-es Alfa Romeónál némi átszerveződés zajlik mostanában, a csapat „fenntartójának”, a Saubernek az elnöke például elköszönt a vállalattól, most pedig elárulta, mi motiválta.

Noha a Formula-1-es csapat Alfa Romeóként szerepel a száguldó cirkuszban, még mindig a Sauber gondoskodik róluk. A békés, mezőnyvégi-középmezőnybeli istálló élete azonban a szezon második felében megbolydult. Bejelentették Kimi Raikkönen távozását és Valtteri Bottas érkezését, meghiúsult egy Andretti-adásvétel is, és Antonio Giovinazzi helyére is megtalálták az új embert Guanyu Zhou személyében.

Ám nemcsak itt történtek változások, magában a Sauberben is. A cég elnöke, Pascal Picci ugyanis a Mexikói Nagydíjon váratlanul lemondott. A miérteket akkor nem indokolta, most azonban elárulta, mi sarkallta az elköszönésre. Mint szavaiból kiderül, bizonyos kérdésekben nézeteltérései támadtak a csapatfőnök Frederic Vasseurrel. „Nem szeretném, hogy bármi közöm legyen Fred Vasseur menedzsmentjéhez a jövőben. Az, ahogy döntöttek az új pilótákról, az egyik olyan tényező volt, ami ellentétet eredményezett közöttünk” – magyarázta.

Magukkal a versenyzőkkel nincsen baja, Giovinazziért fáj a szíve, Zhou pedig szerinte is megérdemli a helyet. „Sajnálom, hogy Antonio már nem lesz itt, de örülök Zhou érkezésének. Ismerem őt és a családját azóta, hogy kiszemeltük őt a Sauber versenyzői akadémiájára” – mondta, hozzátéve, a kínai pilóta marketing szempontjából is jó döntés volt.



Picci arról is említést tett, miért szerettek volna túladni a csapaton. Az F1 jelenlegi képe nem szolgálta a maradási szándékaikat, de mindenből kiemelkedett egy hétvége. „A Belga Nagydíj még mindig egy nyílt seb. Háromkörnyi, versenynek nem nevezhető valami a biztonsági autó mögött, ami által a Williams pontokat szerezhetett, ezzel ellehetetlenítve, hogy beérjék őket a konstruktőri bajnokságban. Spa vízválasztó volt számunkra, az egyik legfőbb érv, ami miatt úgy döntöttünk, hogy hagyjuk az F1-et.” Az eladás, mint tudjuk, nem történt meg, Michael Andretti pedig egyelőre nem csatlakozik a száguldó cirkuszhoz.

A leköszönő elnök összességében nem félti az alakulatot, amit hátrahagy. „Kérdés nélkül, a legjobbakat kívánom a csapatnak. Nem aggódom a jövőjük miatt, mert a csapat vezetői rendkívül lelkes, szenvedélyes emberek, akik számára a dolgozók a legfontosabbak. Az én visszalépésem nem adhat okot aggodalomra, ebben teljesen biztos vagyok” – jelentette ki Picci.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: