DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Ferrarinál alig várják, hogy véget érjen a szezon

Szinte garantált a Scuderia harmadik helyezése a konstruktőri bajnokságban. Mattia Binotto elmondta, az SF21-en az év elejét és az új motort leszámítva semmit sem frissítettek: kizárólag a csapatszintű fejlődésnek köszönhető a kiváló konstruktőri eredmény.

A Ferrari látszólag kényelmes pozícióban van: az újabb erős kettős pontszerzéssel Katar után 39,5 ponttal állnak a rivális istálló, a McLaren előtt a konstruktőri bajnokságban, ezzel csaknem garantált, hogy az olaszok megszerzik a pontverseny harmadik pozícióját. Ugyanakkor a Scuderia számára a 2022-es év az elsődleges, minden fejlesztési kapacitás a következő szezonra összpontosul – a legjobban annak örülnének, ha a 2021-es szezon befejeződne.

„Megtanultunk mindent, amit lehetett. Már semmit sem fejlesztünk, és elkerülhetetlen, hogy már új fejezetet nyitnánk az új autóval” – mondta az olasz Corriere dello Sport lapnak Mattia Binotto csapatfőnök. „Megmondom őszintén: nem bírjuk tovább. Alig várjuk, hogy ez a szezon véget érjen.”



„Igazán sosem fejlesztettük a jelenlegi autónkat. A szezon legelején pár újdonságot bemutattunk, de ennyi volt, az erőforrást leszámítva, ráadásul azzal a fejlesztéssel is már 2022-t tartottuk szem előtt. Eszünkbe sem jutott, hogy 2022-t feláldozzuk azért, hogy nyerjünk valamit 2021-ben” – jelentette ki Binotto.

Ennek megfelelően a konstruktőri harmadik pozíció sem az SF21 fejlődésének betudható: „Ha megszerezzük a harmadik helyezést, az a csapat miatt van, a versenyhétvégi munka sokat fejlődött a szezon kezdete óta. Nem az az ok, hogy az autót fejlesztettük. Viszont előrelépés történt stratégia terén, a versenyzőkkel való kommunikációban, a gumikezelésben. A csapat Paul Ricard óta sok apróságot, metódusokat dolgozott ki.”

„Ha megnézzük, hol voltunk tavaly, a hatodik helyen kevés ponttal, akkor azt hiszem, kihoztuk a legtöbbet a jelenlegi szabályokból, pedig a fejlesztési lehetőségek 2021-ben nagyon limitáltak voltak. Összességében úgy gondolom, a csapat remek előrelépést tett meg a lehetőségekhez mérten, és igen, örülök is, mert a harmadik pozíció remek visszaigazolása az erőfeszítéseknek” – összegezte a 2021-es szezont pozitívan Binotto.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: