DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ettől lett gyorsabb a Mercedes - nem a motor miatt

Andrew Shovlin elmondta, hogy min sikerült javítaniuk - Katarban nem az egyenesekben, hanem a kanyarokban verték meg a Red Bullt, pedig az utóbbi futamokon ez nem így volt.

A Mercedes részéről ismét érkezett egy cáfolat a Red Bull mostanában megszokottá váló vádjaira: az energiaitalosok szerint a rivális az egyenesekben győzi le őket valamilyen trükk révén, Andrew Shovlin, a csillagosok vezető mérnöke viszont kifejtette, hogy ezúttal egyáltalán nem ez volt a helyzet, így valótlan, amit a Red Bull állít.

00121041_553



"Az utóbbi időben bizonyos pályákon a kanyarokban hasonló teljesítményre voltunk képesek, mint a Red Bull, az előnyünket pedig az egyenesekben szereztük. Katarban azonban éppen ennek ellenkezője történt: az egyenesekben tartottuk velük a lépést és az előnyünk teljes egészében a kanyarokban jött össze" - mondta Shovlin a Mercedes futamértékelő videójában.

"Szóval ez honnan is jött? Az egyik ilyen terület a leszorítóerő, az pedig most világos, hogy a csomagunk jól működött és nagy sebességet adott nekünk a kanyarcsúcspontoknál. A másik dolog az autónk egyensúlya, amit a mechanikai beállításokkal, rugókkal, stabilizátorokkal, első szárnnyal tudtunk javítani, ezek behangolásán finomítottunk, a változás pedig jól láthatóra sikerült. A pilótáink számára most olyan volt az egyensúly, amivel elégedettek voltak, támadhatták a kanyarokat, megvolt a stabilitás, megvolt a bemeneti tempó, ez látszott Lewis fantasztikus pole-körén is. Sok faktor számít, de most a kanyarokban voltunk gyorsak" - magyarázta a szakember.

Ez utóbbit erősíti meg Lewis Hamilton is, aki azt mondta, hogy fejlesztés nélkül tudtak sok tempót nyerni mostanában - vagyis a meglévő csomagukat sikerült jobban beállítaniuk. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: