DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 21. kedd
F1

Verstappent is vizsgálják, Hamiltonnál várnak

A két vb-aspiráns kézenfogva mehet a versenyfelügyelőkhöz helyi idő szerint reggel, ugyanis Max Verstappent is beidézték, éppen Lewis Hamilton, pontosabban az autója miatt.

A pályán kívül eddig izgalmasabban alakul a Sao Pauló-i Nagydíj: miután a pénteki, simán lezajló időmérőn Lewis Hamilton futotta a leggyorsabb időt és ezzel megszerezte az első helyet a sprintre, érkezett a hír, hogy a Mercedest vizsgálat alá vonta az FIA. A gyanú szerint a DRS jobban nyílik, mint kellene, ez pedig így a technikai szabályzat megsértése, ami kizárást is vonhat maga után.

Hamiltont és a Mercedes képviselőit nem sokkal a kvalifikáció leintése után rendelték be a stewardok, hogy magyarázatot adjanak, de úgy látszik, ez még mindig nem fejeződött be. Többórányi várakozás után az FIA ugyanis csak azt tudta közölni, hogy helyi idő szerint reggel hirdetnek ítéletet a címvédő ügyében, mivel, ahogy fogalmaznak a hivatalos indoklásban, „a bizonyítékok nem állnak rendelkezésre reggelig.” A W12-est Jo Bauer felügyelete alatt foglalták le, és a döntésig senki nem is nyúlhat hozzá.

Max Verstappen pedig éppen emiatt került bajba. Alighogy érkezett a Hamilton-ügy elnapolásáról az információ, a versenyigazgatóság közzétette, hogy a vb-éllovasnak is jelenése van náluk reggel. Nézői felvétel is készült arról, hogy a holland az időmérő után, a parc fermében nemcsak, hogy alaposan szemügyre vette Hamilton autóját, de meg is fogta a hátsó szárnyat, ami pedig szabályellenes. „A parc fermébe csak a hivatalos személyek léphetnek be. Semmilyen ellenőrzés, finomítás vagy javítás nem megengedett, hacsak a nevezett hivatalos személyek nem hagyják azt jóvá, vagy a szabályok nem teszik lehetővé” – így szól a 2.5.1-es cikkely, amelyet Verstappen megsértett. Így tehát a másik vb-aspiránsnak is kinéz büntetés a vasárnapi rajtsorrendről döntő sprintkvalifikáció előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: